ABD, İsrail ile Suudi Arabistan temaslarının artması bağlamında çok uluslu barış gücünün stratejik konumdaki Kızıldeniz'den çekileceğini açıkladı.
ABD Başkanı Joe Biden cuma günü Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaret sırasında, ABD'li askerler de olmak üzere çok uluslu barış gücünün Kızıldeniz'deki Tiran adasından çekileceğini duyurdu.
Söz konusu uluslararası barış gücü 40 yılı aşkın süredir Tiran adasında görev yapmaktaydı.
Riyad yönetimi Kızıldeniz'de bulunan Tiran ve Sanafir adalarında uluslararası bir gözlem gücünün bulunması konusuna sıcak bakmıyordu.
İsrail'in bir süredir uluslararası gözlem gücünün varlığının sona erdirilmesi hususuna olumlu baktığı ancak yine de bölge üzerinde bir güvenlik mekanizmasının kurulmasını talep ettiği biliniyordu.
Şu anda Mısır'ın kontrolünde bulunan adaların egemenliğini Suudi Arabistan'a devretmesi, bunun karşılığında ise Suudi yönetiminin İsrail ile normalleşmeyi kabul etmesi planı öne çıkıyor.
Mısır, Suudi Arabistan ve İsrail arasında Tiran ve Sanafir adaları üzerine yapılan müzakereler ABD ara bulucuğunda gerçekleştiriliyordu.
Sisi yönetiminin de adaların Suudi Arabistan'a devri karşılığında ABD'den ekonomik ve askeri yardım alacağı ifade ediliyor.
İnsan hakları örgütleri Mısır'daki hak ihlalleri doğrultusunda Sisi yönetimine yapılacak askeri yardımlara şiddetle karşı çıkıyor.
Tiran ve Sanafir adaları
İki ada 1950 yılında Suudi Arabistan tarafından Mısır'a verilmişti. Ürdün'deki Akabe ve İsrail'deki Eliat limanlarına geçişin sağlandığı Tiran ve Sanafir adaları, eski Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnasır'ın 1967 yılındaki Altı Gün Savaşı'na sebebiyet veren 'bölgeyi geçişlere kapatması hareketi' sonucu İsrail tarafından işgal edilmişti.
1979 yılına gelindiğinde Mısır ve İsrail arasında adaların askerden arındırılması ve Kızıldeniz'de stratejik geçişlere ev sahipliği yapan iki adanın güvenliğinin sağlanması için bölgede uluslararası gözlem gücü kurulması kararlaştırılmıştı.
Tiran ve Sanafir adalarının konumu:
Kaynak: Mepa News