On binlerce İsrailli Cumartesi gecesi Tel Aviv'deki ordu karargahı önünde, 7 Ekim'deki saldırıdan bu yana Başbakan Binyamin Netanyahu'ya karşı düzenlenen en büyük protesto gösterisini gerçekleştirdi.
Gösteri sırasında yaklaşık 20 rehine ailesinden oluşan bir grup Netanyahu'yu istifaya çağırdı.
Protestocular Netanyahu'nun siyasi nedenlerle Hamas'la bir anlaşma için yeterince çaba sarf etmediğini söylüyorlar.
Birçok siyasi gözlemcinin aylar önce gerçekleşeceğini tahmin ettiği bu protestolar İsrailliler için bir dönüm noktası olabilir.
Büyük resim
Netanyahu ve hükümeti, savaş öncesindeki kitlesel gösterilere kıyasla son beş ayda ülke içinde sadece sınırlı protestolarla karşılaştı.
İsraillilerin büyük çoğunluğu, çoğu yedek olmak üzere yüz binlerce İsrail askeri Gazze'de savaşırken ya da İsrail sınırları boyunca teyakkuz halindeyken siyasi gösterilerin uygun olmadığını düşünüyordu.
Cumartesi günkü gösteriler, hepsi de Netanyahu'nun kararlarının temelde siyasi beka kaygısıyla alındığını düşünen üç kilit grup tarafından yönlendirildi:
- Gazze'deki rehinelerin aileleri.
- Savaştan önce çok aktif olan ve şimdi yeniden ortaya çıkan Netanyahu karşıtı protesto hareketi.
- İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Perşembe günü ultra-ortodoks erkeklerin artık askerlik hizmetinden muaf tutulamayacağı yönündeki kararını bypass etme girişimleri nedeniyle Netanyahu'ya kızgın
olan kitle.
Perşembe günü yapılan güvenlik kabinesi toplantısında Netanyahu'nun kendi partisinden bakanların çoğu anlaşma için daha fazla taviz verilmesi gerektiğini söyledi.
Netanyahu onların önerilerini reddetti.
Netanyahu ve hükümeti 7 Ekim'den önce de son derece sevilmeyen kişilerdi. Yargıda yaptığı revizyon eşi benzeri görülmemiş bir siyasi, ekonomik ve güvenlik krizi yarattı.
Ancak Hamas’ın 7 Ekim saldırısı Netanyahu'nun siyasi durumunu daha da yıprattı.
İsraillilerin çoğunluğu savaşı desteklese de son anketler Netanyahu'nun istifa etmesini ve savaş sona erdiğinde yeni seçimlere gidilmesini istediklerini gösteriyor.
Netanyahu'nun iktidarı tehlike altında mı?
Son haftalarda yapılan bazı anketler, bugün seçim yapılsa Netanyahu'nun 64 sandalyeli koalisyonunun sadece 45 sandalye alacağını, Netanyahu'nun partisi Likud'un ise yaklaşık 15 sandalye kaybedeceğini gösterdi.
Netanyahu üzerindeki iç siyasi baskı artıyor olsa da, kendisi hiçbir yere gitmiyor ve hükümeti de yakın bir çöküş tehdidi altında değil.
Netanyahu'nun başlıca siyasi rakibi olan ve 7 Ekim'den birkaç gün sonra savaş kabinesine katılan Benny Gantz da yakın zamanda bu kabineden ayrılacak gibi görünmüyor.
Gantz ayrılsa bile Netanyahu'nun Knesset koalisyonunda ultra-Ortodoks ve radikal sağcı ortakları da dahil olmak üzere 64 üyesi olacak. Halkın protestosu artsa bile bunun koalisyonun çökmesine yol açacağının garantisi yok.
Pazar günü rehine aileleri ve çeşitli sivil toplum grupları Knesset önünde bir gösteri düzenleyecek ve acil seçim çağrısında bulunacak.
Kaynak: Mepa News, Axios