İsrail ordusu 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni havadan, karadan ve denizden bombalıyor.
Uzun yıllardır abluka altına olan bölgeye elektrik, su, gıda, ilaç ve diğer temel insani malzemelerin girişine de 7 Ekim'den bu yana izin verilmiyor. Bölgeye girebilen kısıtlı miktardaki insani yardım da ihtiyaçları karşılamaktan oldukça uzak. Gazze'de açlık, soğuk ve hastalık sebebiyle ölümlerin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
120 gündür devam eden abluka ve saldırılar sebebiyle Gazze'de sağlık sistemi, altyapı ve sivil hizmetler tamamen çökmüş durumda. Bölgede yaşayan yaklaşık 2.3 milyon insan yiyecek ekmeğe ve içecek suya erişemiyor. Fırınlar ve su arıtma tesislerinin saldırılar sebebiyle devre dışı kaldığı Gazze'de mevcut yeraltı suları da İsrail saldırıları sebebiyle büyük ölçüde kullanılamaz hale gelmiş durumda.
Kanser hastaları gibi ağır hastalar ve İsrail saldırılarında yaralanan kişiler, hastanelerin devre dışı kalması ve tıbbi imkanların tükenmesi sebebiyle tedavi edilemiyor. Hastaneler de İsrail tarafından bombalanıyor.
İsrail saldırılarında şimdiye dek 28 bine yakın sivil hayatını kaybederken 66 binden fazlası da yaralandı. 8 binden fazla insanın enkaz altında veya kayıp olduğu değerlendiriliyor. Bu kişilerin önemli bir kısmının İsrail tarafından alıkonulduğu veya cesetlerinin İsrail kontrolü altındaki bölgelerde mahsur kaldığı düşünülüyor. Yerel kaynaklar bu nedenle gerçek can kaybının 35 binin üzerinde olduğu değerlendirmesinde bulunuyor.
120 gündür devam eden İsrail saldırılarını durdurmak için dünyadan ciddi bir adım gelmiş değil. Bölgede ateşkesin sağlanmasına ve Gazze'ye insani yardım girişi yapılmasına dair girişimler sürse de henüz bir anlaşmaya varılmadı. Geçtiğimiz Kasım ayı sonunda varılan anlaşma kapsamında bölgeye giren insani yardımın yetersiz kalması, geçici bir ateşkesin Gazze'deki krizi çözmeyeceğine dair endişeleri artırıyor.
Kaynak: Mepa News