İsrail ordusu, kuşatma altındaki bölgeye yönelik kara harekatı öncesinde Gazze Şehri ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaşayan tüm sivillere bölgeyi boşaltmaları yönünde haber gönderdi.
Gazzelilere yönelik haber, Birleşmiş Milletler'in İsrail'den Gazze'nin kuzeyinde yaşayan 1.1 milyon kişinin 24 saat içinde tahliye edilmesi yönünde bir uyarı aldıklarını açıklamasının hemen ardından geldi.
Hamas'ın daha önce İsrail'e yönelik benzeri görülmemiş saldırısının ardından İsrail tarafından ilan edilen savaş ve "topyekun abluka"nın yedinci gününde gelen emir, Gazze Şehri sakinlerini, yaklaşık 2.3 milyon insanın yaşadığı dar bir kıyı bölgesi olan Gazze Şeridi'nin güneyine doğru kaçmaya yönlendiriyor.
İsrail ordusu ne dedi?
İsrail'in talimatında Hamas savaşçılarının Gazze şehir merkezinin altındaki tünellerde saklandığı iddia edildi.
İsrail ordusu Gazze şehrindeki sivillere gönderdiğini söylediği uyarıda "Bu tahliye kendi güvenliğiniz içindir" ifadelerini kullanıyor.
Ordunun açıklamasında, "Gazze şehrine ancak ikinci bir duyuru yapıldığında dönebileceksiniz. İsrail devleti ile aranızdaki sınır bölgesine yaklaşmayın" denildi.
Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırmasından bu yana İsrail'in Gazze'ye yönelik aralıksız bombardımanlarında, yarısı çocuk ve kadın olmak üzere 1.500'den fazla kişi hayatını kaybetti.
Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın
Hamas ne diyor?
Gazze Şeridi'ni yöneten Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas, İsrail ordusunun tahliye uyarısının "sahte bir propaganda" olduğunu söyledi.
Hamas Mülteci İşleri İdaresi de kuzeyde yaşayanlara "evlerinizde kalın ve işgal yönetimi tarafından yürütülen bu iğrenç psikolojik savaş karşısında dik durun" dedi.
Birleşmiş Milletler ne diyor?
Gazze'nin kuzeyinin tamamını kapsayan geniş kapsamlı tahliye emri, tüm BM personeli ve İsrail'in Cumartesi günü başlattığı aralıksız hava saldırılarından bu yana BM okullarına ve diğer tesislerine sığınan yüz binlerce kişi için de geçerli.
Sözcü Stephane Dujarric, "Birleşmiş Milletler böyle bir harekatın yıkıcı insani sonuçlar doğurmadan gerçekleşmesinin mümkün olmadığını düşünmektedir" dedi.
Sözcü, "Birleşmiş Milletler, zaten bir trajedi olan durumu felakete dönüştürebilecek böyle bir emrin iptal edilmesi için güçlü bir çağrıda bulunmaktadır" dedi.
BM ayrıca Filistinli mültecilere yönelik ajansının, İsrail ordusunun tahliye emrinin ardından operasyonlarını ve yabancı personelini Gazze'nin güneyine taşıdığını söyledi.
Ajans X'te "UNRWA, insani yardım operasyonlarını sürdürmek ve Gazze'deki personeline ve Filistinli Mültecilere destek olmak için merkezi operasyon merkezini ve uluslararası personelini güneye taşıdı" diye yazdı.
Sahada neler oluyor?
Kararın duyulmasıyla birlikte kuşatma altındaki bölgenin paniğe kapılmış sakinleri arasında kafa karışıklığı ve korku hakim olmaya başladı.
Gazze'nin kuzeyinden bildiren Al Jazeera muhabiri Safwat al-Kahlout, "Babamdan, kardeşimden, arkadaşlarımdan çok sayıda telefon alıyorum," dedi. "'Plan nedir, nereye gitmeliyiz, güneyde gidebileceğimiz belirli bir yer var mı?" diye soruyorlar" diyen El-Kahlout, tahliyeyi uygulamanın imkansız olduğunu da sözlerine ekledi.
Gazze'deki BM Filistin mülteci ajansında çalışan İnas Hamdan da aynı duyguları paylaşıyor.
"Bu bir kaos, kimse ne yapacağını bilmiyor" diyen Hamdan, yakınlarının panik içindeki bağırışlarını duyarken çantasına atabildiği ne varsa topladığını aktarıyor.
Gazze'den bildiren Al Jazeera'den Tarık Ebu Azzum da "Güney Gazze'nin bu kadar çok sayıda yerinden edilmiş insanı barındıracak kadar büyük olmadığını" ifade ediyor.
Tepkiler ne yönde oldu?
Amerika Birleşik Devletleri'nde ABD Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez de İsrail'in bu hamlesini kınadı.
Cortez sosyal medya hesabında, "Herhangi bir kişi, 1 milyondan fazla insanın 24 saat içinde taşınmasını emretmenin mümkün olmadığını görebilir. Bu kabul edilemez," diye yazdı ve ekledi:
"BM, yıkıcı insani sonuçlar olmaksızın bu kararın imkansız olduğunu açıkladı bile. İnsanlık tehlikede. Neredeyse yarısı çocuk. Bunu durdurmalıyız."
Filistinli asıllı Amerikalı komedyen ve aktivist Amer Zahr İsrail'in emrini "ahlaksızca" olarak nitelendirdi.
Al Jazeera'ye konuşan Zahr, "İsrail, Filistinlileri terörize etmeye devam ediyor" dedi.
Zahr, "Dünyadaki en yoğun nüfuslu yeri daha da kalabalıklaştırarak, aslında oradaki Filistinlileri bir fıçıdaki balığa dönüştürerek yasadışı, cani işgali için alan yaratmak istiyor. Bu ahlaksızlıktır" diye ekledi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü İsrail ve Filistin Direktörü Omar Shakir, kitlesel göçün yol açtığı "felaketi önlemek için uluslararası toplumun harekete geçmesi gerektiğini" söyledi.
Shakir, "Tarih, sessiz kalanlara karşı merhametli olmayacaktır" dedi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera