Save the Children (Çocukları Kurtarın) adlı sivil toplum kuruluşu son üç hafta içinde Gazze'de, 2019'dan bu yana dünya genelinde çatışmalarda ölen toplam çocuk sayısından daha fazla çocuğun öldürüldüğünü açıkladı.
STK tarafından Pazar günü açıklanan ve Filistin sağlık yetkililerine dayandırılan veriler, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de en az 3.324 çocuğun, işgal altındaki Batı Şeria'da ise 36 çocuğun öldüğünü gösteriyor.
Save the Children, BM Genel Sekreteri'nin çocuklar ve silahlı çatışmalarla ilgili raporlarına göre, 2022'de 24 ülkede toplam 2.985, 2021'de 2.515 ve 2020'de 22 ülkede 2.674 çocuğun öldürüldüğünü ifade etti.
Save the Children'ın işgal altındaki Filistin toprakları ülke direktörü Jason Lee, "Bir çocuğun ölümü dahi çok fazla, ancak bunlar destansı boyutlarda ciddi ihlaller" dedi ve ekledi: "Onların güvenliğini sağlamanın tek yolu ateşkestir. Uluslararası toplum insanları siyasetin önüne koymalıdır. Tartışmalarla geçen her gün çocukların ölümüne ve yaralanmasına neden olmaktadır. Çocuklar her zaman, özellikle de okullarda ve hastanelerde güvenli bir yer ararken korunmalıdır."
Açıklama, İsrail'in ağır hava bombardımanı devam ederken Gazze içinde genişletilmiş kara operasyonlarını sürdürdüğü bir sırada geldi. Cuma günü, Gazze Şeridi'nin tamamında iletişim neredeyse tamamen kesildi ve ortaya çıkan haberlere göre İsrail'in saldırılarının başlamasından bu yana en şiddetli bombardımanların yaşandığı tam bir "terör gecesi" olarak tanımlanan bir gece yaşandı.
Öldürülenlerin yüzde 40'ından fazlası çocuklar
Gazze'de 1.000 çocuğun halen kayıp olduğu ve enkaz altında olabileceği bildiriliyor. Gazze'de öldürüldüğü teyit edilen 8.000'den fazla kişinin yüzde 40'ından fazlasını çocuklar oluşturuyor.
Ayrıca savaşın başlamasından bu yana Gazze'de 6.000'den fazla çocuk yaralandı.
İsrail Gazze Şeridi'ne tam bir kuşatma uygulayarak 2007'den beri uyguladığı ablukayı daha da sıkılaştırdı. Bölgeye yönelik tüm gıda, elektrik, yakıt ve su kaynaklarını kesti ve 21 Ekim'den bu yana Mısır'la olan Refah sınır kapısından sadece küçük miktarlarda yardım girişine izin verdi.
Elektrik yokluğu ve jeneratörleri çalıştıracak yakıtın kıtlığı hastaneleri faaliyetlerini azaltmaya zorladı ve sağlık bakanlığı Gazze'nin sağlık sisteminin "tamamen çökmüş" durumda olduğunu ilan etti.
Filistin Kızılayı Pazar günü yaptığı açıklamada, Gazze Şehri'nin Tel el Hava bölgesindeki Kudüs Hastanesi'nin "derhal boşaltılması" için İsrail güçlerinden "ciddi tehditler" aldıklarını söyledi.
Hastane çevresini hedef alan İsrail saldırıları ise gün boyunca devam etti.
Al Jazeera'nın görüştüğü hastane müdürü, İsrail'in hastaneyi ya da civarındaki bölgeleri hedef alması için hiçbir neden olmadığını söyledi.
Hastane müdür, "Hastanede polis yok, askeri varlık yok, hiçbir şey yok. Burada sadece çoğu evlerini kaybetmiş binlerce Filistinli var. Binlercesi de UNRWA okullarına sığınmış durumda" dedi ve ekledi:
"İsrail, Kudüs Hastanesi çevresindeki her bir binayı hedef alıyor. Bunun nedeni nedir? Kimse bilmiyor."
Filistin Kızılayı, Kudüs Hastanesinin şu anda yüzlerce yaralı hastaya hizmet verdiğini bildirdi. Çoğunluğunu çocuk ve kadınların oluşturduğu yaklaşık 12.000 yerinden edilmiş sivil de hastane binasına sığınmış durumda.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera