İsrail'in Gazze'de bir okula düzenlediği hava saldırısında en az 20 kişi öldü

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre söz konusu bina Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında binlerce yerinden edilmiş insanı barındırıyordu.

Filistinli yetkililer, dün İsrail'in Gazze Şeridi'nde BM tarafından yönetilen bir okula düzenlediği hava saldırısında en az 20 kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırıda onlarca kişi de yaralandı.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre söz konusu bina Gazze'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında binlerce yerinden edilmiş insanı barındırıyordu.

İsrail okulun etrafındaki bölgelere hava saldırıları gerçekleştirdiğini kabul etti.

Yerel bir kaynak hedefin Hamas polisi tarafından kullanıldığı iddia edilen bir oda olduğunu söyledi. BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) sözcüsü iddiaların "çok ama çok ciddi" olduğunu ve araştırılması gerektiğini söyledi.

Saldırı, aylardır süren başarısız girişimlerin ardından İsrail ile Hamas arasında bir anlaşmanın ufukta göründüğüne dair umutların arttığı bir döneme denk geldi.

İsrail, Hamas ile rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasını görüşmek üzere önümüzdeki hafta bir müzakere ekibi göndereceğini açıkladı.

Bu açıklama, üst düzey bir ABD yönetimi yetkilisinin Hamas'ın olası bir ateşkesle ilgili pozisyonunda "oldukça önemli değişiklikler" yapmayı kabul ettiğini söylemesinin ardından geldi.

Hamas'tan üst düzey bir kaynak Cumartesi günü Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, grubun Gazze savaşını sona erdirmeyi amaçlayan bir anlaşmanın önerilen ilk aşamasından 16 gün sonra İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için görüşmelere başlamayı kabul ettiğini söyledi.

Nuseyrat okuluna yapılan saldırının ardından çekilen videoda, toz ve molozla kaplı duman dolu bir sokakta çığlık atan yetişkinler ve çocuklar, yaralılara yardım etmek için koşarken görülüyor.

Ajanslara konuşan görgü tanıkları saldırıda işlek bir pazarın yakınında bulunan okulun üst katlarının hedef alındığını söyledi.

Bölge kaynakları BM okulunda en az 7000 Filistinlinin yaşadığını ifade ediyor.

AFP haber ajansına konuşan bir kadın, binanın vurulduğu sırada Kuran okuyan bazı çocukların nasıl hayatını kaybettiğini anlattı.

"Bu, okulu uyarı yapmadan dördüncü kez hedef almaları" dedi.

Hamas, Cumartesi günü İsrail saldırılarında öldürülenler arasında beş yerel gazetecinin de bulunduğunu söyledi. Aile üyelerinin de hedef alındığı bildirildi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'ne göre 7 Ekim saldırılarından bu yana Gazze'de 100'den fazla gazeteci hayatını kaybetti.

Hamas son beş ölümle birlikte bu sayının 158'e yükseldiğini açıkladı.

İsrail ordusu yaptığı açıklamada okul binalarını vurduğunu doğruladı ve "hassas hava gözetimi ve ek istihbarat kullanımı da dahil olmak üzere sivillere zarar verme riskini azaltmak" için "çok sayıda adım" attığını ileri sürdü.

Ancak diğer saldırılarda olduğu gibi İsrail’in bu saldırısında da çok sayıda sivil can verdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri