Amerikalı bir araştırmacı İsrail'in Cumartesi günü düzenlediği hava saldırısında İran'ın artık kullanılmayan nükleer silah geliştirme programının bir parçası olan bir binanın vurulduğunu, yine kendisi ve bir başka araştırmacı da füzeler için katı yakıt üretilen tesislerin de vurulduğunu söyledi.
Uydu görüntülerine dayanan değerlendirmeler, eski bir BM silah denetçisi olan David Albright ve Washington'daki bir düşünce kuruluşu olan CNA'da yardımcı araştırma analisti olan Decker Eveleth tarafından ayrı ayrı yapıldı.
Reuters'e verdikleri demeçte İsrail'in Tahran yakınlarındaki devasa bir askeri kompleks olan Parçin'deki binaları vurduğunu söylediler. Eveleth'e göre İsrail ayrıca Tahran yakınlarındaki büyük bir füze üretim tesisi olan Hocir'i de vurdu.
Reuters Temmuz ayında Hocir'in kapsamlı bir büyüme sürecinde olduğunu bildirmişti.
Eveleth İsrail saldırılarının “İran'ın füze üretme kabiliyetine önemli bir darbe vurmuş olabileceğini” söyledi.
İsrail ordusu, Tahran'ın 1 Ekim'de İran'a 200'den fazla balistik füze fırlatmasına misilleme olarak Cumartesi günü erken saatlerde üç İsrail jetinin Tahran yakınlarındaki ve İran'ın batısındaki füze fabrikalarını ve diğer tesisleri vurduğunu açıkladı.
İran ordusu, İsrail savaş uçaklarının İlam, Huzistan eyaletleri ve Tahran çevresindeki radar sistemlerini vurmak için “düşük tahrip gücüne sahip savaş başlıkları” kullandığını söyledi.
Albright, X'teki paylaşımlarında uydu görüntülerinin İsrail'in Parçin'de Amad Planı sırasında test faaliyetleri için kullanılan Taleghan 2 adlı bir binayı vurduğunu gösterdiğini söyledi,
Söz konusu yapı İran'ın feshedilmiş nükleer silah geliştirme programının bir parçasıydı.
BM nükleer gözlemcisi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve ABD istihbaratı İran'ın bu programı 2003 yılında durdurduğunu söylüyor. İran'ın kendisi de nükleer silah geliştirme arayışında olduğunu reddediyor.
Öte yandan İran'ın İsrail saldırılarından önce hedef alınan yerlerdeki önemli malzemeleri bölgeden çıkarmış olabileceği de ifade ediliyor.
ABD'li yetkililere göre Orta Doğu'nun en büyük füze cephaneliğine sahip olan İran, Ukrayna'ya karşı kullanılmak üzere Rusya'ya, Yemen'deki Husilere ve Lübnanlı milis gücü Hizbullah'a füze tedarik ediyor.
Tahran ve Moskova, Rusya'nın İran'dan füze aldığı iddialarını reddediyor.
Kaynak: Mepa News, Ajanslar