İsrail'in Lübnan'a yönelik başlattığı kara işgalinde son durum ne?

İsrail ordusunun uzun süredir Lübnan'ın güneyine yönelik bir kara işgaline hazırlık yaptığı biliniyordu.

İsrail ordusu yaptığı bir açıklamayla, uzun süredir beklenen kara işgalini başlatan İsrail birliklerinin Lübnan'a ilerlediğini duyurdu.

İsrail ordusu Salı günü erken saatlerde kuvvetlerinin güney Lübnan'daki köylere “hedefli kara saldırılarına” başladığını bildirdi.

Hava saldırıları ve topçu ateşiyle desteklenen saldırıların “birkaç saat önce” başladığı ve İsrail sınırına yakın köylerde Hizbullah'ı hedef aldığı belirtilen açıklamada, saldırıların Hizbullah'a karşı “sınırlı, yerel ve hedefli” olduğu ifade edildi.

İsrail savaş uçakları üç binanın boşaltılmasına yönelik emir verdikten sonra Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki birçok noktayı bombaladı.

Kara işgali İsrailli siyasi liderler tarafından onaylandıktan kısa bir süre sonra başladı ve İsrail'in kuzey komşusu Lübnan'da Hizbullah'a karşı yürüttüğü savaşta yeni bir aşamanın başlangıcı olarak kabul ediliyor.

İran'a bağlı Hizbullah ise Salı günü yaptığı açıklamada, sınırın karşı tarafındaki İsrail birliklerini topçu ateşiyle hedef aldığını söyledi.

Ancak örgüt tarafından İsrail'in Lübnan'a kara işgali başlattığına dair bir açıklama yapılmadı.

En son 2006 yılında bir ay süren bir savaş sırasında kara çatışmasına giren Hizbullah savaşçıları ile İsrail birlikleri arasında doğrudan çatışma yaşandığına dair herhangi bir rapor da gelmiş değil.

İsrail'in artan özgüveni

Hizbullah, İsrail'in geçtiğimiz Ekim ayında Filistinli grup Hamas'ın saldırısı üzerine Gazze'ye savaş açmasından bir gün sonra İsrail'in kuzeyindeki hedeflere düşük yoğunluklu saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

Ancak İsrail geçen ay, on binlerce İsrailli sivilin evlerine dönmesini sağlamak amacıyla odağını Gazze'den Lübnan ile olan kuzey sınırına kaydırdı.

39 kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden olan çağrı cihazı ve telsizlerin patlatılması ve ardından lider Hasan Nasrallah'ın öldürülmesi de dahil olmak üzere Hizbullah'a yönelik saldırıları, İsrail'in Lübnan Hizbullahı'nı "etkisiz hale getirme" fırsatına sahip olabileceğine dair özgüvenini arttırmış görünüyor.

İsrail'in eski adalet bakanı Yossi Beilin Al Jazeera'ye yaptığı açıklamada “Umarım sınırlı bir kara operasyonundan bahsediyoruzdur” dedi ve ekledi:

“Hükümet bunu hızlı bir şekilde sona erdirmek ve Hizbullah savaşçılarını etkisizleştirmek ve İsraillilerin kuzeydeki köylerine dönmelerini sağlamak olan ana hedefe ulaşmak konusunda samimi olsa bile geçmiş tecrübelerden bu süreci kontrol etmenin çok zor olduğunu biliyoruz.”

Washington'dan daha önce yapılan itidal çağrılarına rağmen, Lübnan içinde kara operasyonlarının başlatılması konusunda İsrail ile başlıca müttefiki ABD arasında mutabakat sağlanmış görünüyor.

Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant Pazartesi günü telefonda görüştü.

Görüşme sonrası yapılan açıklamada “Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'in kuzeyindeki topluluklara 7 Ekim tarzı saldırılar düzenleyememesini sağlamak için sınır boyunca saldırı altyapısının yok edilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldılar” denildi.

Austin, "sınırın her iki tarafındaki sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönebilmeleri için diplomatik bir çözümün gerekli olduğunu" bir kez daha ifade etti.

Litani Nehri

İsrail-Lübnan sınırının her iki tarafında on binlerce insan geçtiğimiz yıl çatışmalar nedeniyle evlerini terk etti.

Ancak İsrail saldırılarını arttırdıkça durum daha da kötüleşti. İsrail ordusunun şiddetli hava saldırılarında son iki hafta içinde çoğu güney ve doğu Lübnan'da olmak üzere 1.000'den fazla kişinin ölmesine neden oldu.

Cuma günü, Hizbullah lideri Nasrallah Beyrut'un güney banliyölerine düzenlenen bir hava saldırısında öldürülürken, diğer bazı üst düzey komutanlar da birçok farklı saldırıda vuruldu.

Ancak Hizbullah İsrail hedeflerine roket ve füze atmaya devam etti.

Pazartesi günü Nasrallah'ın öldürülmesinden bu yana Hizbullah'ın yaptığı ilk basın açıklamasında Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım örgütün "İsrail'in olası bir kara saldırısına ve uzun bir savaşa hazırlıklı olduğunu" ifade etti.

İsrail'in Lübnan'a “sınırlı” bir kara işgaline hazırlandığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine ABD Başkanı Joe Biden ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca ABD tarafından dün yapılan açıklamada İsrail'e yönelik silah sevkiyatı programında herhangi bir değişiklik olmadığını, sevkiyatların planlandığı şekilde devam edeceği belirtilmişti.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati, hükümetin İsrail ile savaşı durdurma anlaşmasının bir parçası olarak Hizbullah'ın Litani Nehri'nin güneyindeki silahlı varlığına son vermeyi amaçlayan 1701 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararını tam olarak uygulamaya hazır olduğunu söyledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri