İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırıları nasıl okunmalı?

İsrail savaş uçaklarının Lübnan'ın güneyindeki bölgelere çok sayıda hava saldırısı düzenlediği bildirildi.

İsrail savaş uçakları Pazartesi sabahı doğu ve güney Lübnan'ın orta kesimindeki kasabalara bir dizi saldırı düzenlerken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant şu anda yaşanmakta olan şeyin "yeni bir aşama" olduğunu ifade etti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in ülkenin doğu ve güneyinde düzenlediği hava saldırılarında ilk belirlemelere göre en az bir kişinin öldüğünü, 17 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Bakanlık, Malikiye ve Cibel el Butum kasabalarına düzenlenen saldırılarda 13 kişinin hafif yaralandığını da ekledi.

Al Jazeera muhabiri saldırıların güney Lübnan'daki Meys el Cebel, Aytarun, Houla, Tayyibe, Merkeba, Beni Hayan, Cebel el Reyhan, İklim el Tuffah, El Tiri, Bint Cebil, Henin, Zavtar ve Nebatiye bölgelerini hedef aldığını söyledi.

Savaş uçakları ayrıca Lübnan'ın doğusundaki El Şarra, Herbata, El Hermel bölgeleri ile Şamastar, Tayyariye ve Buday kasabalarının çevresini de vurdu.

Lübnan Haber Ajansı, 80'den fazla İsrail hava saldırısının güneydeki Nebatiye vilayetindeki çeşitli bölgeleri hedef aldığını bildirdi.

Ajans, İsrail savaş uçaklarının ayrıca Sur'un doğusundaki bölgelere yoğun saldırılar düzenlediğini ve Lübnan'ın güneyindeki Dalafa'nın eteklerinde Litani Nehri yakınlarında da bir saldırı düzenlediğini belirtti.

Ayrıca İsrail keşif uçaklarının Litani Nehri'ne kadar batı ve orta kesimlerdeki köyler üzerinde uçtuğu da aktarıldı.

Hizbullah, Lübnan'ın güneyinde İsrail ile yaşanan çatışmalarda iki mensubunun öldüğünü ve 8 Ekim'den bu yana ölenlerin sayısının 505'e yükseldiğini açıkladı.

"Yeni bir aşama"

İsrail ordusu Lübnan'daki Hizbullah hedeflerine yoğun saldırılar düzenlediğini açıkladı.

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ordunun Lübnan'a yönelik saldırısının Hizbullah'ın İsrail'i hedef alan hamlelerini tespit ettikten sonra "önleyici bir saldırı" olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.

Hagari onlarca savaş uçağının Lübnan'da 150'den fazla hedefe saldırı düzenlediğini kaydetti. Ancak yerel kayaklar ilerleyen saatlerde hava saldırılarının sayısının 300'ü geçtiğini aktardı.

Hagari, olası sivil ölümlerinin sorumluluğunu üzerlerinden atmak amacıyla güney Lübnan sakinlerine Hizbullah tarafından kullanılan yer ve tesislerden derhal uzak durmaları çağrısında bulunduklarını da belirtti.

İsrail Kanal 12, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant'ın, bunun Güney Lübnan'daki çatışmalarda "yeni bir aşama" olduğunu söylediğini aktardı.

Yedioth Ahronoth'un aktardığına göre İsrailli bir güvenlik kaynağı Hava Kuvvetleri'nin öğleden sonra Lübnan genelinde büyük ve kapsamlı saldırılar başlatacağını söyledi.

Kaynak, Hizbullah'ın İsrail'e yönelik roket atışlarının menzilini genişleterek karşılık verebileceğini, hatta Tel Aviv'in hedef alınabileceğini de sözlerine ekledi.

Associated Press, İsrailli bir askeri yetkilinin ordunun hava operasyonlarına odaklandığını ve kara operasyonu için acil bir planı olmadığını söylediğini aktardı.

Kapsamlı bir savaşa doğru

Hizbullah ve İsrail arasındaki çatışma, Salı ve Çarşamba günleri Lübnan genelinde 37 kişinin ölümüne ve 3.250'den fazla kişinin yaralanmasına neden olan çağrı cihazı ve telsiz patlamaları ile geçtiğimiz Cuma günü Beyrut'ta düzenlenen ve aralarında çocuklar, kadınlar ve üst düzey Hizbullah lideri İbrahim Akil'in de bulunduğu 45 kişinin ölümüne ve 68 kişinin yaralanmasına neden olan hava saldırısının ardından tırmanışa geçti.

İsrail medyasına göre Pazar sabahı Hizbullah, çatışmaların başlamasından bu yana ilk kez Hayfa'daki askeri bölgelere Fadi 1 ve Fadi 2 füzeleri atarak iki İsraillinin yaralanmasına ve önemli maddi hasara neden oldu.

Hizbullah, bu bombardımanın Lübnan'ın çeşitli bölgelerinde onlarca üyesinin ölümüne ve binlerce sivilin yaralanmasına neden olan iletişim cihazlarının patlatılmasına ilk tepki olduğunu söyledi ve İsrail'i bu bombalamalardan sorumlu olmakla suçladı.

Hizbullah ile İsrail arasındaki gerilim kontrollü bir çatışma şeklinde 8 Ekim'den bugüne devam ediyor. Hizbullah'ın iki numaralı ismi Naim Kasım geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada İsrail ile savaşa girmek istemediklerini ancak bunun gerçekleşmesi durumunda da savaşacaklarını ifade etmişti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri