Suriye hükümeti, İsrail'in Suriye'ye yönelik hava saldırılarını arttırması ve jetlerin aralarında bir havaalanının da bulunduğu askeri hedefleri vurması üzerine İsrail'in “cezasız kalmasını” kınadı.
Çarşamba günü gerçekleşen ve kara harekatını da kapsayan saldırılarda en az 13 kişi hayatını kaybederken, İsrail güneydeki bir operasyon sırasında silahlı kişilerin açtığı ateşe karşılık verdiğini iddia etti.
Bu, Beşar Esed'in Aralık ayında devrilmesinden bu yana İsrail kara kuvvetlerinin Suriye'deki güneyine yönelik gerçekleştirdiği en kapsamlı askeri harekat oldu. İsrail işgal güçleri Suriye'nin güneyindeki bölgelerde daha önce hiç ilerlemedikleri kadar ilerleyip geri çekildiler.
Suriye yönetimi yaptığı açıklamada İsrail saldırılarının 14 yıl süren iç savaşın ardından ülkeyi yeniden inşa etme çabalarına engel olduğunu kaydetti.
Açıklamada, “Tekrarlanan bu saldırılar, İsrail'in ülke içinde şiddeti bir kez daha normalleştirme, toparlanma çabalarını baltalama ve cezasızlık kültürünü pekiştirme yönündeki açık stratejisinin bir parçasını oluşturmaktadır” denildi.
Saldırılar, Türkiye'nin T4 olarak da bilinen Suriye'nin orta kesimindeki Tiyas hava üssüne konuşlanma çabalarına hız verdiği ve buraya hava savunma sistemleri yerleştirmeyi planladığı bir dönemde gerçekleşti.
Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar bu hafta başında Ankara ve Şam'ın Aralık ayından bu yana bir savunma anlaşması üzerinde görüştüklerini belirtmişti.
Anlaşmaya göre Türkiye, şu anda halihazırda bir orduya sahip olmayan Suriye'nin yeni hükümetine hava koruması ve askeri destek sağlayacak.
"Suriye'yi bombalama özgürlüğü"
İsrail, Suriye'deki Türk askeri varlığını potansiyel bir tehdit olarak görürken, Ankara askeri yeteneklerini kullanarak ve Rusya ile İran'ın çekilmesiyle oluşan güç boşluğunu doldurarak ülkede istikrarı sağlamayı amaçlıyor.
Konuyla ilgili bilgi sahibi bir kaynak daha önce yaptığı açıklamada şunları ifade etmişti: “Hisar tipi bir hava savunma sistemi üsse hava koruması sağlamak üzere T4'e konuşlandırılacak. Sistem yerleştirildikten sonra üs yeniden inşa edilecek ve gerekli tesislerle genişletilecek”
Askeri haber sitesi The War Zone'a göre, düşük çözünürlüklü uydu görüntüleri, İsrail'in önceki hava saldırılarının T4'ün pistinde iki büyük krater alanı oluşturduğunu ve herhangi bir ağır nakliye uçağının inişini neredeyse imkansız hale getirdiğini gösteriyor.
Atlantik Konseyi Orta Doğu Programları Suriye Projesi'nde yerleşik olmayan araştırmacı Ömer Özkızılcık MEE'ye yaptığı açıklamada İsrail'in Suriye'deki asıl amacının “zayıf bir Şam” olduğunu belirtti.
Özkızılcık, “Esed rejiminin düşmesiyle birlikte İsrail birleşik bir Suriye'yi jeopolitik bir risk olarak görüyor. Birleşik bir Suriye'yi engellemek için özellikle Dürzileri ama aynı zamanda Kürtleri ve Alevileri kullanma stratejisi İsrail'in umduğu gibi gitmiyor” dedi ve ekledi:
“Bu yüzden İsrail, ABD'nin Suriye'ye yönelik yaptırımlarını sürdürmek için lobi yapıyor ve istikrarı ve mültecilerin geri dönüşünü engellemek için Suriye'deki mevzileri hedef almaya devam ediyor.”
Özkızılcık, Türk hava savunma ve hava kuvvetlerinin Suriye'ye konuşlandırılmasının İsrail'in ülke hava sahasını kontrol etme özgürlüğünü sınırlayacağını ifade etti.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye