Güvenlik kaynaklarının Türk medya kuruluşlarına sızdırdığı bilgilere göre, Türk polisi tarafından kısa süre önce çökertildiği belirtilen bir İsrail istihbarat ağı, Filistin vatandaşları ve Hamas ile bağlantılı diğer kişiler hakkında geniş çaplı bilgi topluyordu.
Türk istihbarat ve polis görevlileri geçen hafta çeşitli illerde 34 şüpheliyi gözaltına aldı ve bir mahkeme Cuma günü 15 şüphelinin tutuklanmasına karar verdi.
Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'nun haberine göre, şüphelilerin polise verdikleri ifadeler, bu kişilerin Filistinlilerin kişisel bilgilerini, onlarla ilişkili işyerlerinin fotoğraflarını ve ikamet ettiklerine inanılan apartman daireleri hakkında bilgi toplamak da dahil olmak üzere bir dizi görevi yerine getirmek amacıyla görevlendirildiklerini ortaya koydu.
Sızıntılar, muhbirlerin Gazze'de devam eden çatışmayı tetikleyen Hamas'ın 7 Ekim saldırılarının ardından istihbarat bilgilerini aktardıklarını gösteriyor.
Halen firarda olan ve kod adı MZ olan bir şüphelinin Hamas'ın siyasi lideri Halid Meşal'in eski koruması olduğuna inanılıyor. Bu kişi İsrailli istihbarat yetkilileriyle çalışmak ve henüz belirlenemeyen bilgileri aktarmakla suçlanıyor.
Polis, şüpheliler tarafından toplanan söz konusu bilgilerin "İsrail İstihbarat Servisi Online Operasyon Merkezi" adlı bir İsrail birimine gönderildiğini iddia ediyor.
Türk yetkililer, ülkelerindeki operasyonları hem Mossad'ın hem de İsrail iç istihbarat teşkilatı Shin Bet'in yürüttüğünü söylüyor, ancak merkezi hangi teşkilatın kontrol ettiği net değil.
Bilinen şey, ağların oldukça geniş olduğu ve Türkiye'deki Filistinlililer hakkında önemli bilgiler topladığı.
Bilgi aktarımı
HMA kod adlı bir şüpheli Arapça bildiği için İstanbul Fatih İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde toplum destek görevlisi olarak çalışıyordu ve özellikle Filistin'den gelen yaralılar ve düşük gelirli kişiler hakkında bilgi toplamakla görevlendirilmişti.
Polis, HMA'yı sağlık sistemi içindeki konumundan faydalanmak ve İsrailli istihbarat yetkililerine bilgi satmakla suçluyor.
Polis raporunda HMA'nın bazı dosyaları korumak için cihazlarına "Truecyrpt" adlı bir şifreleme yazılımı yüklediği belirtiliyor. Bu program 2014 yılından beri geliştirilmiyor ya da desteklenmiyor, ancak kullanıcıların bilgisayarlarındaki dosyaları internet üzerinden başka bir kullanıcıya göndermeden önce yerel olarak şifrelemelerine olanak tanıyan etkili bir ücretsiz araç.
HH kod adlı Suriyeli bir diğer şüpheli ise Filistinlilerin yaşadığına inanılan apartmanların dış cephelerinin fotoğraflarını çektiğini söyledi.
Polis, fotoğrafların Google Maps'e yüklendiğini ve daha sonra İsrailli görevlilere iletildiğini söyledi.
HH'ye fotoğrafları temin etmesi karşılığında 14 Aralık'ta 12.400 Türk lirası (414 dolar) ödendiği iddia ediliyor.
Lübnan vatandaşı MB, Filistinlilerin durumu hakkında farkındalık yaratan bir kuruluş olan Uluslararası İrade Gençlik Derneği'ne casusluk yapmakla suçlanıyor.
Kuruluşta çalışan MB'nin, işvereniyle ilişkili yaklaşık 20 ila 25 kişinin kişisel bilgilerini 500 dolar karşılığında paylaştığı söyleniyor. Türk polisi MB'nin ilgili bilgileri İsrail merkezine gönderdiğini iddia ediyor.
KA kod adlı bir Türk vatandaşı, İstanbul'da Filistinlilere burs sağlamayı amaçlayan bir eğitim vakfında çalışıyordu.
Olaya karışan diğer ülke vatandaşları arasında, söz konusu casuslara ödemeleri ilettiğine inanılan Kenya vatandaşları da bulunuyor.
Türk yetkililer 12 şüphelinin daha firarda olduğuna ve muhtemelen ülkeyi terk ettiklerine inanıyor.
Aralık ayındaki operasyon, Türkiye'nin 2021'den bu yana İsrail istihbarat servisleriyle bağlantılı muhbir ve ajan ağına yönelik dördüncü karşı istihbarat operasyonu oldu.
Türk istihbarat yetkilileri, İsraillilerin birlikte çalıştığı iki grup insan olduğunu, bazılarına rutin görevler verildiğini, diğerlerinin ise operasyonel olarak görev aldığını ifade ediyor.
Kaynak: Mepa News