İsrailli 100 doktor Gazze'deki hastanelerin bombalanması çağrısında bulundu

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail savaş uçakları hastaneleri defalarca bombaladı.

İsrail medyasına göre, yaklaşık 100 İsrailli doktor, orduyu Gazze'deki hastaneleri bombalamaya çağıran açık bir mektuba imza attı ve bu hastanelerin "Hamas tarafından kullanılan tesisler" olduğunu savundu.

İbranice yazılan mektupta şu ifadeler yer alıyor: "Terör örgütleri hastaneleri karargah olarak kullanıyor... İsrail vatandaşları yıllardır ölümcül terörden muzdarip.

"Gazze sakinleri, Batı ahlakından avantaj sağlamak için hastaneleri terörist yuvalarına dönüştürmeyi tercih ettiler, kendi başlarına yıkım getirenler onlardır; terörizm her yerde yok edilmelidir. Terörist karargahlarına saldırmak İsrail ordusunun hem hakkı hem de görevidir."

Mektupta ayrıca, "IŞİD'den daha kötü ve yerle bir edilmesi gereken" olarak tanımlanan Hamas'ın barınması için kullanıldığı iddia edilen hastanelerin hedef alınmasının ordu için bir "zorunluluk" olduğu belirtildi.

Doktorlar, "Hastaneleri terörizmle karıştıranlar, hastanelerin onlar için güvenli bir yer olmadığını anlamalılar" dedi.

Mektup internette geniş çapta kınandı.

Halen Gazze'de bulunan Filistin asıllık İngiliz cerrah Gassan Ebu Sitta, sosyal medya platformu X'te mektubu şu sözlerle eleştirdi:

"100 İsrailli doktor Gazze'deki tüm hastanelerin yok edilmesini talep eden bir dilekçeyi imzaladı. Harika bir meslektaş tavrına sahip sevimli insanlar. Harold Shipman ile aynı Hipokrat yeminini etmiş olmalılar"

Hastane ve ambulansların bombalanması

Savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail savaş uçakları hastaneleri defalarca bombaladı.

İsrail ordusu, güney İsrail yerleşimlerine yönelik benzeri görülmemiş bir saldırıya karşılık olarak Gazze'ye yönelik en şiddetli bombardıman kampanyasını başlatarak tüm bölgeleri yerle bir etti, hastaneleri ve sivil alt yapıyı defalarca bombaladı.

Ekim ayı ortasında İsrail ordusu Mamedani hastanesini bombalayarak en az 471 kişinin ölümüne neden oldu.

İsrail, El Kudüs hastanesinin çevresi de bir haftayı aşkın bir süredir defalarca bombalanarak yaralı hastaların dumandan etkilenmesine neden oldu.

Yaklaşık 14.000 Filistinlinin barındığı hastanenin yakınına yapılan bombardıman hastanede hasara yol açmış ve insanları panik içinde bırakmıştı.

Filistin Kızılayı'na göre, 3 Kasım'da İsrail jetleri Gazze'nin en büyük hastanesi olan El Şifa'nın girişini bombaladı ve en az 15 kişinin ölmesine, 60 kişinin yaralanmasına neden oldu. Ayrıca Endonezya Hastanesi'nin avlusuna da bombalar atıldı.

BM Başkanı Antonio Guterres Cuma akşamı yaptığı açıklamada, "Gazze'de El Şifa hastanesinin dışındaki bir ambulans konvoyuna yapıldığı bildirilen saldırı karşısında dehşete düştüm” dedi ve ekledi: "Hastanenin dışındaki sokağa saçılmış cesetlerin görüntüleri çok üzücü."

Guterres sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaklaşık bir aydır Gazze'de aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu siviller kuşatma altında tutuluyor, yardımdan mahrum bırakılıyor, öldürülüyor ve evlerinden bombalanarak çıkarılıyor. Buna bir son verilmelidir."

Reuters'a konuşan tıbbi ve güvenlik kaynaklarına göre, Refah sınır kapısından Gazze'yi terk etmeye çalışan yaralı Filistinliler ve yabancı pasaport sahipleri, İsrail bombardımanları nedeniyle Cumartesi gününden bu yana engelleniyor.

Güvenlik kaynaklarından biri ve diğer tıbbi kaynak, tahliyelerin İsrail'in Cuma günü Gazze'de yaralı taşıyan bir ambulansa düzenlediği saldırının ardından durdurulduğunu söyledi.

Ambulanslar da savaş boyunca İsrail tarafından hedef alındı ve en az 15'i tamamen kullanılamaz hale geldi.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri