İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Gazze Şeridi'ndeki iki milyon Filistinlinin açlıktan ölmesine izin vermenin "haklı ve ahlaki” bir nedeni olduğunu söyledi.
Pazartesi günü Israel Hayom tarafından düzenlenen bir konferansta konuşan Smotrich, Gazze Şeridi'ne insani yardımın engellenmesini desteklediğini ifade etti ancak İsrail'in bunu yapmak için uluslararası meşruiyetten yoksun olduğunu söyledi.
Times of Israel'in haberine göre aşırı sağcı bakan "Yardım götürüyoruz çünkü başka seçeneğimiz yok" dedi.
Bakan, "Mevcut küresel gerçeklikte bir savaşı yönetemeyiz. Rehinelerimiz iade edilene kadar haklı ve ahlaki olsa bile kimse iki milyon sivilin açlıktan ölmesine neden olmamıza izin vermeyecektir" dedi.
İsrail'in "bu savaş için uluslararası meşruiyete" ihtiyacı olduğunu söyledi.
İsrail ordusu yaklaşık 10 aydır Gazze Şeridi'ne sıkı bir kuşatma uyguluyor ve hayati öneme sahip temel gıda ve tıbbi malzeme akışını son derece kısıtlıyor.
Yardım dağıtımı kısıtlı, savunmasız ve sınırlı.
Haziran ayında bağımsız BM müfettişleri İsrail'in Filistin halkını açlığa mahkum etmeyi bir savaş silahı olarak kullandığını söyledi.
Açlık krizi, çoğu çocuk onlarca insanın yetersiz beslenme nedeniyle ölümüne yol açtı.
BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) Haziran ayında yaptığı açıklamada, nüfusun neredeyse tamamının yüksek düzeyde akut gıda yetersizliği ya da daha kötüsüyle karşı karşıya olması nedeniyle Gazze Şeridi'nde yüksek bir kıtlık riskinin devam ettiğini ve yarım milyon kişinin açlık çektiğini söyledi.
Soykırım açıklamaları
Smotrich, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki Filistinlilere karşı soykırım olarak nitelendirilen açıklamalar yapan çok sayıda İsrailli bakan ve yetkiliden yalnızca biri.
9 Ekim'de İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'ye yönelik "tam bir kuşatma" ilan ederken İsrail'in "insanımsı hayvanlarla" savaştığını söylemişti.
Gallant, "Elektrik yok, yiyecek yok, yakıt yok, her şey kapalı olacak" dedi.
Diğer bakanlar ve yetkililer Gazze'de nükleer bomba kullanılmasını, bölgenin bir "mezbahaya" dönüştürülmesini ve "Gazze Şeridi'nin yeryüzünden silinmesini" savundular.
Güney Afrika, İsrail'i Gazze'de soykırım yapmakla suçlayan Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden davasında bu açıklamaların soykırım niyetinin kanıtı olduğunu söyledi.
İsrail ise soykırım suçlamasını reddediyor.
Smotrich ayrıca işgal altındaki Batı Şeria hakkında da soykırım açıklamaları yapmakla suçlanıyor.
Mart 2023'te Nablus yakınlarındaki Filistin köyü Huvara'nın "yok edilmesi gerektiğini" söylemişti.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye