İsrailli bakanlar olası ateşkeste hükümeti dağıtma tehdidinde bulundu

İsrailli iki aşırı sağcı bakan, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Cuma günü ABD Başkanı Joe Biden tarafından açıklanan Gazze ateşkesi önerisini kabul etmesi halinde istifa etmek ve iktidardaki koalisyonu dağıtmakla tehdit etti.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, "Hamas yok edilmeden herhangi bir anlaşma yapılmasına" karşı olduklarını söyledi.

Ancak muhalefet lideri Yair Lapid, Netanyahu'nun planı desteklemesi halinde hükümeti destekleme sözü verdi.

Başbakanın kendisi de Hamas'ın askeri ve idari kabiliyetleri yok edilmeden ve tüm rehineler serbest bırakılmadan kalıcı bir ateşkes olmayacağı konusunda ısrar ediyor.

Biden'ın üç bölümden oluşan önerisi, İsrail ordusunun (IDF) Gazze'de nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekileceği altı haftalık bir ateşkesle başlayabilir. Anlaşma sonunda tüm rehinelerin serbest bırakılması, kalıcı şekilde çatışmaların durdurulması ve Gazze için büyük bir yeniden inşa planı yapılmasını öngörüyor.

Ancak Bakan Smotrich Cumartesi günü sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, Netanyahu'ya "Hamas'ı yok etmeden ve tüm rehineleri geri getirmeden önerilen taslağı kabul eden ve savaşı sona erdiren bir hükümetin parçası olmayacağını" söylediğini belirtti.

Ben-Gvir de onun sözlerini yineleyerek "anlaşma... savaşın sona ermesi ve Hamas'ı yok etme hedefinden vazgeçilmesi anlamına geliyor. Bu, terörizm için bir zafer ve İsrail Devleti için bir güvenlik tehdidi oluşturan düşüncesiz bir anlaşmadır" dedi.

Öneriyi kabul etmek yerine "hükümeti feshetme" sözü verdi.

Netanyahu'nun sağcı koalisyonu parlamentoda zayıf bir çoğunluğa sahip ve iktidarı korumak için altı sandalyeye sahip Ben-Gvir'in Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisi ve yedi sandalyeye sahip Smotrich'in Dini Siyonizm partisi de dahil olmak üzere bir dizi gruba güveniyor.

Ancak İsrail'in en etkili muhalif siyasetçilerinden biri olan Yair Lapid, zor durumdaki başbakana desteğini sunmakta gecikmedi. Yesh Atid (Bir Gelecek Var) partisi 24 sandalyeye sahip.

Netanyahu'nun "Ben-Gvir ve Smotrich hükümetten ayrılırsa bir rehine anlaşması için acil durum planımız var" dedi.

Tel Aviv'de toplanan on binlerce kişi İsrail hükümetine Biden'ın önerdiği planı kabul etmesi çağrısında bulundu. Göstericiler ayrıca Netanyahu'nun istifasını da talep ettiler. Göstericiler ve polis arasında arbede yaşandı ve bazı göstericilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Mısır, Katar ve ABD'den arabulucular Cumartesi günü yaptıkları ortak açıklamada hem İsrail'i hem de Hamas'ı Biden'ın önerdiği anlaşmayı "sonuçlandırmaya" çağırdı.

Yetkililer, "Gazze'de ateşkesin sağlanması ile rehine ve tutukluların serbest bırakılması için devam eden görüşmelerde arabulucu olarak", "hem Hamas'ı hem de İsrail'i ABD Başkanı Joe Biden tarafından ortaya konan ilkeleri somutlaştıran bir anlaşmaya son şeklini vermeye çağırdıklarını" belirttiler.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da Hamas'ın ateşkes planını kabul etmesi halinde hükümetinin Gazze'ye "çok daha fazla yardım akıtabileceğini" söyleyerek plana destek verdi.

Daha önce Hamas'tan üst düzey bir siyasetçi BBC'ye yaptığı açıklamada İsrail'in kabul etmesi halinde Hamas'ın "bu anlaşmaya uyacağını" söylemişti.

Ancak Netanyahu'nun ofisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail'in "savaşı sona erdirme koşullarının değişmediğini" söyledi.

Bu koşullar "Hamas'ın askeri ve yönetim kabiliyetlerinin yok edilmesi, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze'nin artık İsrail için bir tehdit oluşturmamasının sağlanması" olarak sıralandı.

Açıklamada İsrail'in kalıcı bir ateşkesi kabul etmeden önce "bu koşulların yerine getirilmesinde ısrar etmeye devam edeceği" belirtildi.

Cumartesi günü Gazze’nin güneyinde ve kuzeyinde israil saldırıları devam ederken bölgede yer yer çatışmaların da yaşandığı ifade edildi.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı açıklamasına göre 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırılarında tamamına yakını kadın ve çocuk olmak üzere 36.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Kaynak: Mepa News, BBC

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri