İsveç Macaristan'ın onayının ardından NATO'ya katılmaya hazırlanıyor

Finlandiya geçen yıl NATO üyesi olurken, İsveç, ABD liderliğindeki ittifakın diğer üyelerine kıyasla Rusya ile daha iyi ilişkiler sürdüren Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle bekletildi.

Macaristan Parlamentosu Pazartesi günü İsveç'in NATO üyeliğini onaylayarak, İskandinav ülkesinin tarihi adımının önündeki son engeli de kaldırmış oldu.

Macaristan'ın oylaması, İsveç'in güvenlik politikasındaki değişimi tamamlamak için aylardır süren gecikmeleri sonlandırdı ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Cuma günü gerçekleştirdiği ve iki ülkenin bir silah anlaşması imzaladığı ziyareti takiben gerçekleşti.

İsveç'in NATO üyeliği Macaristan parlamentosunda 188 milletvekili tarafından desteklenirken, 6 milletvekili karşı çıktı ve hiçbir milletvekili çekimser kalmadı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın hükümeti, NATO müttefiklerinden İsveç'in ittifaka katılması için baskı görüyordu.

Muhalefet partisi Demokratik Koalisyon milletvekili Agnes Vadai parlamentoda yaptığı konuşmada "Nihayet oldu, İsveç ittifakın 32. üyesi oldu ve bu şekilde NATO daha da güçlendi" dedi.

Stockholm, Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından NATO'ya üye olmama politikasını Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü içinde daha fazla güvence için terk etti.

Batılı liderler, Finlandiya'nın ardından İsveç'in de NATO'ya katılmasıyla, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'da savaşı başlatırken engellemeye çalıştığı şeyi, yani ittifakın genişlemesini fiilen gerçekleştirdiğini söyledi.

Finlandiya geçen yıl NATO üyesi olurken, İsveç, ABD liderliğindeki ittifakın diğer üyelerine kıyasla Rusya ile daha iyi ilişkiler sürdüren Türkiye ve Macaristan'ın itirazları nedeniyle bekletildi.

Türkiye, ilk başlarda İsveç'te barındığını söylediği PKK mensuplarına karşı daha sert önlemler alınması talebiyle İsveç'in üyeliğini onaylamaktan kaçındı.

İsveç, Türkiye'yi yatıştırmak için yasalarını değiştirdi ve silah satışıyla ilgili kuralları gevşetti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da anlaşmanın onaylanmasını ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına onay vermesine bağladı ve Ankara şimdi ABD’den Kongre'nin onayını almak için bekliyor.

Macaristan'ın ayak sürümesinin nedeni ise çok açık değildi. Budapeşte somut taleplerden ziyade İsveç'in milliyetçi başbakan Orban yönetimindeki demokratik gelişmenin yönüne ilişkin eleştirilerinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Komşu Ukrayna'ya silah göndermeyi reddeden ve Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarını defalarca eleştiren Orban Pazartesi günü yine Ukrayna'da ateşkes çağrısında bulundu.

1814'ten bu yana hiç savaşmamış olan İsveç ve Finlandiya'nın katılımı, ittifakın 1990'larda Doğu Avrupa'ya yönelmesinden bu yana gerçekleşen en önemli genişleme oldu.

İsveç son yıllarda ittifakla işbirliğini artırarak Afganistan gibi yerlerdeki operasyonlara katkıda bulunurken, üyeliği NATO'nun kuzey kanadında savunma planlamasını ve işbirliğini kolaylaştıracak.

İsveç ayrıca Baltık Denizi koşullarına uygun son teknoloji denizaltılar ve yerli üretim Gripen savaş uçaklarından oluşan büyük bir filo gibi kaynakları da ittifaka dahil ediyor. Askeri harcamalarını arttıran NATO'nun bu yıl GSYİH'nin yüzde 2'si eşiğine ulaşması bekleniyor.

Onayın birkaç gün içinde parlamento başkanı ve Macaristan cumhurbaşkanı tarafından imzalanmasının ardından, katılım belgelerinin Washington'a tevdi edilmesi gibi kalan formalitelerin de hızla tamamlanması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri