İsviçre Pazartesi günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Rusya'nın geniş çaplı işgalini sona erdirmek üzere dünya liderlerinin katılacağı bir barış zirvesine ev sahipliği yapma talebini -Moskova'yı davet etmeden- kabul etti.
Zelenskiy, Dünya Ekonomik Forumu'nun İsviçre'nin kayak merkezi Davos'taki yıllık toplantısına gitmeden önce Bern'e yaptığı bir ziyaret sırasında İsviçre Cumhurbaşkanı Viola Amherd ile görüştü.
Zelenskiy görüşmelerin ardından düzenlediği basın toplantısında "Ekiplerimiz yarından itibaren İsviçre'de küresel bir barış zirvesi düzenlemek için hazırlıklara başlıyor" dedi.
Zirve katılımcılarının "liderler düzeyinde" olacağını söyledi.
Zelenskiy, "Bu zirve halihazırda başarılmış olan her şeyi harekete geçirmeli ve savaşın sonunun son derece adil olması ve uluslararası hukukun gücünün yeniden tesisinin gerçekten eksiksiz olması gerektiğine karar vermelidir.” ifadelerini kullandı.
Şubat ayında Rusya'nın başlattığı Ukrayna işgalinin üzerinden iki yıl geçmiş olacak ve Moskova son haftalarda Ukrayna'ya yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdı.
Zelenskiy Rusya'nın zirveye davet edilip edilmeyeceği konusunda ise şunları söyledi "Egemenliğimize ve toprak bütünlüğümüze saygı duyan tüm dünya ülkelerine kapımız açık. Dolayısıyla kimi davet edeceğimize dair çıkarımlarda bulunabilirsiniz."
Zelenskiy, "Küresel güney ülkelerinin kesinlikle orada olmasını isteriz" ve "Çin'in de katılmasını isteriz" diye ekledi.
Zelenskiy liderlerin zirveye katılmasının çok önemli olduğunu söyledi. "Tüm dünyanın Rusya'nın saldırganlığına karşı olduğunu ve tüm dünyanın adil bir barıştan yana olduğunu göstermek bizim için çok önemli" dedi.
Zirvenin ne zaman yapılabileceğine ilişkin bir takvim belirtilmedi.
İsviçre Cumhurbaşkanı Amherd, "Başarılı olabilmek için mümkün olduğunca çok ülkenin katılacağı geniş destekli bir zirve yapmak istiyoruz" dedi.
Barış zirvesi düzenleme kararı, 83 ülkenin ulusal güvenlik danışmanlarının Pazar günü Davos'ta Ukrayna'nın barış formülü üzerinde ortak bir zemin arayışıyla dördüncü tur görüşmelerini gerçekleştirmelerinin ardından geldi.
Amherd mayın temizliğinin yeniden inşa ve toparlanma için hayati önem taşıdığını söyledi ve Ekim ayında Cenevre'de Ukrayna'da mayın temizlemenin insani zorlukları üzerine üst düzey bir konferans düzenleneceğini duyurdu.
İsviçre Cumhurbaşkanı, "İnsani mayın temizleme, yerinden edilmiş insanların evlerine güvenli bir şekilde dönebilmeleri ve tarım arazilerinin ekilebilmesi için bir ön koşuldur" dedi.
Ukrayna topraklarının 174.000 kilometrekaresinin Rus mayınları ve patlamamış mühimmatla kirlendiğini söyleyen Zelenskiy, önümüzdeki aylarda Cenevre konferansı öncesinde uluslararası bir toplantı düzenlenebileceğini söyledi.
İsviçre uzun süredir Rusya’nın Ukrayna işgaline karşı tarafsız görünen bir tavır izledi. Kiev’e silah göndermeyi reddetti ve İsviçre üretimi silahları elinde bulunduran ülkelerin bunları Ukrayna’ya ihraç etmesine izin vermedi.
Ancak İsviçre, Moskova'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Avrupa Birliği'nin Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlarına katıldı.
Zelenskiy, dünyanın çeşitli ülkelerindeki dondurulmuş Rus mali varlıklarının akıbetinin "acil bir mesele" olduğunu söyledi.
Zelenskiy, "Rusya'nın ve ortaklarının varlıklarını Rus saldırganlığına karşı kullanmak sadece saldırgan için bir ceza olarak etkili değil, aynı zamanda oldukça adil" dedi.
"Bu savaşı başlatan kişi bunun bedelini en ağır şekilde ödemelidir.” diye ekledi Ukrayna lideri Zelenskiy.
Kaynak: Mepa News, Barrons