1970'lerden kalan ve gizliliği kaldırılan ABD casus uydu görüntüleri, bir İngiliz-Irak arkeoloji ekibinin Kadisiye Savaşı'nın gerçekleştiği alanı keşfetmesini sağladı.
636 yılında gerçekleştirilen Kadisiye Savaşı'nda Müslümanlar, Sasani Pers hanedanının ordusunu mağlup etmişti. Savaş Irak'ın ve İran'ın kapılarını Müslümanlara açmıştı.
İngiltere'deki Durham Üniversitesi ve Irak'taki Kadisiye Üniversitesi'nden arkeologlardan oluşan ortak bir ekip, Irak'ın Kufe kentinden Mekke'ye giden ve 1000 yıldan uzun bir süre önce inşa edilen bir hac yolu olan Darb Zubeyde'yi haritalandırmak için araştırması yaparken bölgeyi keşfetti. Bulgular Salı günü Antiquity dergisinde yayımlandı.
Ekip, güzergahın haritasını çıkarırken, Irak'ın güneyindeki Necef vilayetinde, Kufe'nin yaklaşık 30 kilometre güneyinde, dağınık tarım arazilerinin bulunduğu çöllük bir alanda Kadisiye savaş alanını keşfetti. Alan, tarihi kaynaklarda savaş alanına dair yapılan tanımlarla eşleşti.
İran medyası: Bugün Çaldıran ve Kadisiye'de aldığımız yarayı kapattık
Durham Üniversitesi'nde arkeolojik uzaktan algılama uzmanı olan William Deadman, Soğuk Savaş dönemi uydu görüntülerinin Ortadoğu'da çalışan arkeologlar tarafından yaygın olarak kullanılan bir araç olduğunu belirtti. Deadman bunun sebebinin çünkü eski görüntülerin genellikle, tahrip edilmiş veya değiştirilmiş ve günümüz uydu görüntülerinde görünmeyen özellikleri gösterdiğini vurguladı.
Deadman, Kadisiye alanındaki belirgin bir hendek gibi bazı ayırt edici özelliklerin 1970'lerin görüntülerinde çok daha bozulmamış ve net olduğunu söyledi.
Keşfi yapan ekipte yer alan Kadisiye Üniversitesi'nden arkeoloji profesörü Jaafar Jotheri, temel özelliklerin derin bir hendek, iki kale ve bir zamanlar fillere binmiş Pers askerleri tarafından geçildiği aktarılan eski bir nehir olduğunu kaydetti. Araştırma ekibi ayrıca savaşın gerçekleştiği dönemle uyumlu çömlek parçaları da buldu.
Kaynak: Mepa News