"Kahramanlar böyle can verir": Gazze sakinleri Yahya Sinvar'ın yasını tutuyor

Hamas lideri Yahya Sinvar 16 Ekim günü beraberindeki iki kişiyle birlikte Gazze'nin güneyindeki Refat'ta İsrail işgal güçleriyle çatışmaya girmişti.

"Kahramanlar böyle can verir" Gazze Şeridi'nde yaşayan 60 yaşındaki bir adam Hamas lideri Yahya Sinvar'ın hayatının son anlarını bu sözlerle anlattı.

Sinvar son görüntülerinde elindeki bir sopayla İsrail'e ait insansız hava aracını savuşturmaya çalışıyordu.

7 Ekim'deki Aksa Tufanı Operasyonu'nun mimarlarından biri olarak gösterilen Yahya Sinvar gelecek nesiller için bir rol model haline geldi.

Yahya Sinvar bir yıldır kendisine yönelik yoğun takip çalışmalarının gölgesinde geçtiğimiz Çarşamba günü İsrail güçleriyle tesadüfen yaşanan bir olay sonucu girdiği silahlı çatışmada hayatını kaybetmiş ve söz konusu haber Cuma günü Hamas tarafından da doğrulanmıştı.

İsrail ordusu tarafından yayınlanan video görüntülerinde Sinvar, bombalanmış bir apartman dairesinde yüzü kapalı ve ağır yaralı bir şekilde görünüyor ve kendisini çeken bir drone'a sopa fırlatıyordu.

Sinvar'ın son anlarına dair bu görüntüler Filistinliler arasında büyük bir gurur duygusu uyandırdı.

"O bir kahramandı"

Hamas, Sinvar'ın ölüm haberini doğruladığı açıklamasında, “kahraman bir şehit olarak Rabbine kavuştu, silahını aldı, işgal ordusuyla en ön saflarda çatıştı, Gazze topraklarında sebat etti, Filistin topraklarını ve kutsal mekanlarını savundu ve kararlılık, sabır, itidal ve direniş ruhuna ilham verdi” dedi.

Hamas'ın açıklamasında Yahya Sinvar'ın ölümünün "Hamas'ı ve direnişi daha güçlü ve sağlam kılacağı" ifade edilirken, İsrail'le ateşkes anlaşmasına varılması için şartlarından taviz verilmeyeceği vurguladı.

Gazze'de yaşayan 60 yaşındaki iki çocuk babası Adil Receb, "Sinvar hücum yeleğiyle bombalar ve tüfeklerle savaşırken öldü, yaralandığında ve ölmek üzereyken dahi elinde kalan bir sopayla savaştı” dedi.

Gazze'de taksi şoförlüğü yapan 30 yaşındaki Ali ise şunları söyledi: “Videoyu 30 kez izledim. Bundan daha izzetli bir ölüm olamaz. Videoyu izlemeyi kendim ve çocuklarım için günlük bir görev haline getireceğim ve inşallah ileride torunlarım da izleyecek.”

Yahya Sinvar'ın eski konuşmaları viral oldu

Filistinliler sosyal medya ağlarında Yahya Sinvar'ın eski açıklamalarını paylaşmaya başladı. Bu açıklamalar arasında en dikkat çekeni ise Sinvar'ın, "Kalp krizi ya da trafik kazasında ölmektense İsrail'in eliyle ölmeyi tercih ederim" sözleri oldu.

Sinvar söz konusu açıklamalarında, "Düşmanın ve işgalin bana verebileceği en büyük hediye beni öldürmesi ve yüce Allah'a şehit olarak kavuşmamdır” demişti.

Yerinden edilmiş dört çocuk annesi 42 yaşındaki Raşa, "Bir tünelde saklandığını ve kendini kurtarmak için İsrailli rehinelerle birlikte olduğunu söylemişlerdi. Dün Refah'ta İsrail askerlerini nasıl avladığını gördük. Geçen Mayıs ayından bu yana işgalin sürdüğü bir yerde. Liderler böyle ölür, ellerinde bir tüfekle, Sinvar'ı bir lider olarak destekliyordum ve bugün bir şehit olarak onunla gurur duyuyorum" die konuştu.

Sinvar'ın ölüm şeklini kahramanca olarak nitelendiren Receb, Filistinlilerin İsrail ile topyekun bir savaşa hazır olmadığını düşündüğü için 7 Ekim saldırılarını desteklemediğini ancak Sinvar'ın ölüm şeklinin “bir Filistinli olarak kendisini gururlandırdığını” söyledi.

Batı Şeria

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail işgal güçleri ile topraklarını savunan Filistinli gruplar arasındaki çatışmalar son bir yıl içinde daha önce görülmemiş boyutta arttı.

Batı Şeria'da tansiyonun yüksek olduğu El Halil kentinde yaşayan Ala El Haşlamun, Sinvar'ın öldürülmesinin "daha güçlü bir lideri ortaya çıkaracağını" söyledi.

"Ne zaman bir Hamas lideri şehit olsa yerine daha güçlü bir liderin geldiğini" ifade eden Haşlamun, "Sinvar inatçı bir adamdı. Elbette bunu iyi anlamda söylüyorum. Allah'ın izniyle yerine onun gibi bir liderin ve bir devrimcinin geleceğini umuyorum. Daha iyisi gelmeden biri gitmez.” diye konuştu.

Ramallah'ta yaşayan 54 yaşındaki Murad Ömer ise sahadaki durumun pek değişmeyeceğini belirterek, “Savaş devam ediyor ve görünürde bir sonu yok” dedi.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri