Kamerun’daki ayrılıkçı milisler ve ordu arasındaki çatışmalarda en az 15 kişi öldü.
Geçtiğimiz Ekim ayında 7. kez başkanlığa seçilen Paul Biya’nın göreve başlamasının ardından artan şiddet olayları çerçevesinde, hem ordu hem de ayrılıkçı milislerin Salı günü yaptığı açıklamalara göre en az 15 kişi öldü.
Anglofon ayrılıkçılar
Amaçları Ambazonya isimli bağımsız bir devlet kurmak olan Anglofon (İngilizce konuşan) ayrılıkçılarla ordu birlikleri arasında batı Kamerun’da vuku bulan çatışmalarda, sadece geçen yıl içinde hükümete bağlı askerler tarafından 400’den fazla insan öldürüldü. Bu olaylar yaklaşık 40 yıldır ülkeyi yöneten Biya’nın karşısındaki en büyük güvenlik sorunu olarak öne çıkmakta.
Yaşanan çatışmalara dair iki taraftan yapılan açıklamalar genellikle birbirinden çok farklı sayılar içeriyor ancak geçtiğimiz haftalarda her iki tarafın yaptığı açıklamalar onlarca kişinin öldürüldüğünü göstermekte.
Ordu sözcüsü Didier Badjeck’in açıklamalarına göre, Kamerun’un İngilizce konuşulan kuzeydoğu bölgesindeki Nkambe şehri yakınlarında 10 Kasım’dan bu yana devam eden çatışmalarda 23 ayrılıkçı, bu bölgeye yakın Ndu şehrinde de altı ayrılıkçı öldürüldü.
Ambazonya Savunma Kuvvetleri sözcüsü Ivo Tapang Nkambe’de çatışmaların yaşandığını kabul etti ancak devlet tarafından açıklanan bilançonun yalan olduğunu iddia etti. Tapang şu ifadeyi kullandı; “2 savaşçımız öldü, biz de onlardan 13 tanesini öldürdük.”
Bölgede tansiyon yüksek
Bu son çatışma haberleri, 23 Ekim’de en az 10 ila 30 kişinin öldüğü çatışmalar sonrasında bölgenin hala sıcak olduğunu gösteriyor.
Geçtiğimiz yıl, İngilizce konuşan azınlığın ötekileştirilmesini protesto eden gösterilerin Frankafon (Fransızca konuşan) merkezi hükümet tarafından şiddetle bastırılmasının ardından ayrılıkçılar milis bir hareket başlatmışlardı.
"Hükümet sivilleri öldürdü"
Bölgedeki yaşayanların Reuters’a verdiği bilgilere göre merkezi hükümete bağlı askerler köyleri yakıp silahsız sivilleri öldürdü. Sağ kalan binlerce kişi de bu olaylardan kaçarak Fransızca konuşulan bölgelere veya komşu ülke Nijerya’ya sığındı.
7 Ekim tarihinde yapılan seçimi büyük oy farkıyla son 36 yıldır başkanlık yapan Biya kazandı ancak ülkenin İngilizce konuşulan bölgesindeki seçim süreci ayrılıkçı milislerin tehditleri nedeniyle yarıda kesildi.
Dile dayalı bu çatışmanın tarihi süreci, 1.Dünya Savaşı sonrasında eski bir Alman kolonisi olan Kamerun’un Milletler Cemiyeti tarafından İngiliz ve Fransızlar arasında taksim edilmesine dayanıyor.
Kaynak: Mepa News