Fotoğraf: Khaled Tuaima
Katar, Gazze'de İsrail ile Hamas arasında ateşkes sağlanması için yapılan görüşmelerin son günlerde "pek umut verici olmadığını" söyledi.
Başbakan Muhammed bin Abdulrahman Al Sani iyimserliğini koruduğunu söyledi ancak "zaman bizim lehimize değil" diye de ekledi.
Bu açıklama, İsrail başbakanının artan uluslararası baskıya rağmen Refah'a kara saldırısı planlarına devam edeceğini söylediği sıralarda geldi.
Hamas ateşkes anlaşmasında ilerleme sağlanamamasından İsrail'i sorumlu tutuyor.
ABD, İsrail, Mısır ve Katar'dan üst düzey yetkililer Kahire'de bir araya gelerek çatışmalara ara verilmesini sağlamaya çalışıyor.
Münih Güvenlik Konferansı'nda dünya liderlerinin katıldığı bir toplantıda konuşan Şeyh Muhammed, "Son birkaç gündeki gidişat pek umut verici değil ama her zaman tekrarladığım gibi, daima iyimser kalacağız ve her zaman ısrarcı olacağız" dedi.
"Bu anlaşmada daha geniş bir ölçekte konuştuğumuza inanıyorum ve bu müzakerelerin insani kısmında hala bazı zorluklar görüyoruz" diye ekledi.
Ancak ateşkesin Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik bir şarta bağlı olmaması gerektiğini belirtti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden'ın talebi üzerine müzakereciler gönderdiğini, ancak Hamas'ın taleplerinin "hayal ürünü" olması nedeniyle görüşmelere devam etmek üzere geri dönmediklerini söyledi.
Grup, rehinelerin Filistinli tutuklularla takas edilmesi, İsrail güçlerinin tamamen geri çekilmesi ve çatışmalara 135 gün ara verildikten sonra savaşın üç aşamalı olarak sona erdirilmesi gibi bir dizi talepte bulundu.
İsrail 7 Ekim’de Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları’nın gerçekleştirdiği saldırının ardından Gazze’ye yönelik hedef gözetmeyen ve amansız bir bombardımana başlamıştı.
Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 28.800'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.
Cumartesi günü Tel Aviv'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Netanyahu, "Hamas'ı yok etme" hedeflerini yineledi ve askerlerinin İsrail "mutlak zafere" ulaşana kadar savaşacağını söyledi.
Yaklaşık 1,5 milyon insanın kaçtığı Gazze'nin en güneyindeki Refah kentine askeri harekat yapılmaması çağrısında bulunanların ülkeye "savaşı kaybet" dediklerini söyleyen Netanyahu, rehine anlaşması yapılsa bile birliklerinin kente gireceğini sözlerine ekledi.
Savaşın ilk günlerinde İsrail ordusu kuzey şehirlerine doğru ilerlerken İsrail Filistinlilere Refah'a gitmeleri emrini vermiş ancak bu güzergah üzerinde dahi saldırılarını sürdürmüştü.
ABD Başkanı Biden İsrail'i, sivilleri güvende tutacak bir plan olmadan Refah'ta bir saldırı başlatmamaya çağırdı.
Netanyahu ayrıca Gazze'de kalan rehineleri eve getirmesi için ülke içinde de baskıyla karşı karşıya.
Cumartesi günü Tel Aviv'de toplanan binlerce protestocu 2026 yılına kadar erken seçime gidilmesi çağrısında bulundu. İsrail başbakanı, Gazze ile çatışmalar sona erdikten hemen sonra seçime gidilmesi yönünde iktidardaki Likud partisi içinden gelen benzer çağrıları "bizi böler" diyerek reddetti.
Öte yandan Hamas, ateşkes anlaşmasında ilerleme sağlanamamasından İsrail'i sorumlu tuttu ve Gazze'nin kuzeyine insani yardım malzemeleri sokulması gerektiğini söyledi.
Yardım kuruluşları bölgedeki gıda, su ve ilaç eksikliğinden giderek daha fazla endişe duyduklarını söylüyor.
Kaynak: Mepa News