2017'de Türkiye ve Rusya tarafından başlatılan, daha sonra İran'ın garantör olarak dahil olduğu ve son zamanlarda Suriye'nin de katılımıyla dörtlü formatta devam eden toplantılar hakkındaki Kazakistan açıklamalarının katılımcılara da sürpriz olduğu belirtildi.
Kazakistan, kararı, katılımcı ülkeler toplantılara adını veren Astana'da toplantıların 20. turunu tamamlarken duyurdu.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı, toplantıların görevini tamamladığını iddia etti. Bakanlık açıklamasında, "De-eskalasyon bölgelerinin yaratılması, kan akmasının durdurulması ve ölü sayısının azalması gibi ilk hedeflere ulaşıldı" denildi.
Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aibek Smadiyarov, Suriye'nin Arap Birliği'ne dönmesinin ve Türkiye'yle normalleşme için temaslar kurmasının Astan sürecinin hedeflerine ulaştığına dair bir kanıt olduğunu söyledi.
Astana toplantılarında Rus heyete liderlik eden Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev, Kazakistan'ın kararının kendileri için 'sürpriz' olduğunu belirtti.
Toplantılar için Astana'da olan Lavrentyev, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kazakistan Dışişleri'nin hamlesi beklenmiyordu" dedi.
Lavrentyev, görüşmelerin nerede devam edeceğine dair bir karar verilmediğini, ancak yılın ikinci yarısında görüşmelerin Moskova, Ankara, Tahran "ve hatta" Şam'da yapılabileceğini ifade etti.
Türkiye, Rusya ve İran, bu haftaki Astana toplantısının ardından yayımladıkları sonuç bildirgesinde "Suriye'ye komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı gündemlere karşı mücadeledeki kararlılıklarını" yineledi.
Suriye Dışişleri Bakanı Ayman Susan, salı günü yaptığı açıklamada "Türk askerinin Suriye'den çekilmesi için açık bir takvim" talep etmişti.
Kaynak: T24 Dış Haberler