Üroloji uzmanı Ömer Salim, protestoda bulunmadığını sadece taleplerinin olduğunu açıklamıştı.
Keşmir’deki sağlık krizine dikkat çeken genç doktor, Hindistan polisleri tarafından kaçırıldı.
Keşmir Tıp Fakültesi’nde üroloji uzmanı olan Ömer Salim, önceki günlerde Srinagar şehrinde doktor önlüğünü giydi ve bir basın açıklamasında bulunmuştu.
Salim, protestoda bulunmadığını, sadece sağlık krizinin çözülmesi amacıyla taleplerinin olduğunu ifade etmişti.
Salim’in basın açıklaması sadece 10 dakika sürdü. Bölgeye gelen Hint polisleri Salim’i gözaltına alarak bilinmeyen bir yere götürdü. Genç doktorun nerede olduğuna dair sorulara resmi makamlar tarafından cevap verilmedi.
Ömer Salim, Keşmir’e yönelik karartma ve seyahat kısıtlamalarının hastaların hayatını tehlikeye attığını, özellikle diyaliz hastaları ve kemoterapi gören hastaların bundan etkilendiğini söylemişti.
Genç doktor, uygulamaların herhangi bir ölüme yol açıp açmadığı konusunda bilgi olmadığını ancak kendi hastalarının tedavilerini ertelemek zorunda kaldığını açıkladı.
“6 Ağustos’ta kemoterapi görmesi gereken bir hastam vardı. Bize ancak 24 Ağustos’ta gelebildi fakat tedavi uygulayamadık. Diğer bir hasta için ise Delhi’den kemoterapi ilacı temin edilemedi ve tedavisi süresiz olarak ertelendi.”
Sağlık sigortası kullanılamıyor
“Bazı hastaların haftada üç defa diyalize girmeleri gerekiyor ancak sadece bir kez gelebiliyorlar. Her diyaliz için 1500-1800 Rupi ödeniyor. (Ortalama 145 lira) 10 bin Rupi altında kazanan biri için bu meblağ zaten çok fazla.”
Ömer, bankalardaki nakit sıkışıklığı nedeniyle bazı hastaların hastanelere gidemediğini yada ilaç alamadığını söyledi.
“Ülkede ücretsiz sağlık sigortası sistemine kayıtlı 1,5 milyon kişi var. Ve bu kişilerin büyük bir kısmı bizim bölgemizde. Fakat sigortalıların hiçbiri bundan faydalanamıyor çünkü bölgemizde internet yok ve kart sistemi çalışmıyor.”
Tüm iletişim hatları koparıldı
Ömer, hastanelerdeki iletişim ve internet hatlarının onarılması için hükümete çağrıda bulunmuştu.
Hindistan hükümeti Keşmir’deki tüm GSM, internet ve sabit hat bağlantılarını kopararak bölgeye karartma uygulamıştı.
“Eğer hastalar diyalize giremezlerse ölecekler. Kanser hastaları kemoterapi görmezlerse ölecekler.”
Ömer Salim, Pulwama’da Hint polisleri hedef alan saldırı sonrasında otoyollara motorsiklet yasağının gelmesinin ardından 65 km bisiklet sürerek kararı protesto etmişti.