Kitap | İrade Terbiyesi

Kitap, okuyuculara iradelerini güçlendirmek için pratik adımlar atmaları konusunda ilham verirken aynı zamanda kişisel deneyimler ve örneklerle konuları daha anlaşılır hale getiriyor.

Kitap: İrade Terbiyesi

Yazar: Jules Payot

Özgün Adı: L'éducation de la volonté

Yayınevi: Ediz Yayınevi

Çevirmen: Hakan Alp

Yayın Tarihi: 1894

Sayfa Sayısı: 200


“Özgürlüğümüzü garantiye almak için yapılması gereken tek şey hayata dair bir planımız olmasıdır.”

Fransız pedagog ve eğitimci Jules Payot (1859-1940), yazmış olduğu "İrade Terbiyesi isimli kitabıyla adını insanlara duyurmuştur. Disiplinli çalışma, irade eğitim, hareket etmenin önemi ve ahlak üzerine yazmış olduğu bu kitap içerisinde kendimizi bu alanlarda geliştirebilmemiz için birçok metot barındırıyor. İrade Terbiyesi 1894 yılında ilk baskısı yayımlandığından beri pek çok dile çevrilmiştir. Günümüzde iradesizlik, tembellik ve isteksizlik sorunu yaşayan insanların çokça okuduğu bu eser, benzer sorunları ortadan kaldırmamıza yardımcı olmayı hedefliyor.

Kitap, okuyuculara iradelerini güçlendirmek için pratik adımlar atmaları konusunda ilham verirken aynı zamanda kişisel deneyimler ve örneklerle konuları daha anlaşılır hale getirmekle birlikte, okuyucuların iradelerini güçlendirmeleri ve hedeflerine giden yolda somut bir yol haritası sunuyor.

“Amacımız tembelliğimizi ve arzularımızı makul limitler çerçevesinde tutmaktır, hepten silip atmak değildir. Hatta başarısızlıklarımız bile bizim lehimize dönebilir.”

Bu kitap bireyin kendi potansiyelini keşfetmesine, kendine güvenmesine ve yaşamındaki zorluklarla başa çıkmasına yardımcı olabilecek bir rehber niteliği taşımakla birlikte, kişisel gelişim literatüründeki klasiklerden biri olarak kabul ediliyor ve irade konusunda derinlemesine bir anlayış sunarak okuyuculara verdiği ilhamla biliniyor.

Payot, okuyuculara iradeyi güçlendirmenin sadece kişisel başarıya değil, aynı zamanda mutluluk ve tatmine ulaşmaya da yardımcı olacağını söylüyor. Yazar kitabında iradeyi doğru bir şekilde kullanmanın kişinin hayatta karşılaştığı engelleri aşmasına, hedeflerine odaklanmasına ve kendini geliştirmesine olanak sağlayacağını vurguluyor.

İradeyi güçlendirmenin sadece bir yetenek olmadığını, aynı zamanda bir alışkanlık olduğunu savunan Payot, bunu başarmak için sabır, disiplin, hareket ve kararlılık gerektiğini belirtiyor.

Kitap, iradeyi geliştirmek için pratik yöntemler, motivasyonel ipuçları ve kişisel deneyimlerle dolu.

Gençlere seslenen yazar, kitapta diğer yazarların, sosyalistlerin ve psikologların da görüşlerini ele alarak yorum katmaktan da geri kalmamış.

O zamanda ve hatta günümüzde de hiç gelişmeden, olduğu gibi kalan eğitim sisteminin vasatlığına da değinen bu kitap, gerçek eğitimin nasıl ve ne şekilde olması gerektiğini, insanın kendini fark etmesini, kendisini eğitmesini ve bunu alışkanlık haline getirme şeklinin nasıl olacağını çok iyi bir biçimde anlatmaktadır.

Günümüz insanlarının tembelliğini çokça arttıran telefon, tablet, bilgisayar gibi aletlerin kullanımının artmasıyla insanlığın irade sorunları yaşıyor olmaları ve iradesizce hareket ederek daha çok tembelleştiği gözler önünde. Jules Payot tembellikle vedalaşmaya, fikir ve duygularınızı keşfetmenize yardımcı olup aynı zamanda insanın maddi ve manevi sağlığı konusuna değinmeyi de unutmamış ve kitabın bazı yerlerinde şehvet duygusunun insanı tembelleştireceğine, gayri meşru bir şekilde yaşanan ilişkilerin hem bedene hem de zihne verdiği zarardan ve bundan korunma yollarından bahsetmiştir.

Sonuç olarak, "İrade Terbiyesi" kitabı okuyuculara iradeyi güçlendirme ve etkin bir şekilde kullanma konusunda kapsamlı bir rehber sunarken, okuyucular Payot’un deneyimlerinden ve bilgilerinden yararlanarak iradelerini şekillendirme ve hayatlarında istedikleri değişiklikleri yapma konusunda ilham alabilirler.

Her yaşta ve her durumda olan insanın okuyup, kendini geliştirip dersler çıkarabileceği bu kitap en basit ve anlaşılır şeklide irademizi ve bedenimizi terbiye etmekten bahsediyor.

Fikir vermesi açısından kitaptan birkaç alıntı:

“Tembellik bütün ahlaksızlıkların anasıdır.”

“Mücadele etmemiz gereken iki düşmanımız var; tembellik ve nefse düşkünlük. Kişi tembellik yüzünden kendini tamamen bırakırken ortamın da ahlaki açıdan korunaksız hale gelmesine sebep olur. Diğer bir deyişle tembellik insanı şehvete iter. Biraz daha ileri gidersek stoacıların dediği gibi ahlaki çöküntü de tembelliğe neden olur.”

“İrademiz müdahale etmediği müddetçe hayatımızı dürtülerimiz şekillendirir.”

“İnsan kendine hakim olmanın paha biçilmez bir değer olduğunu zamanla öğrenecektir. Hayattan ne istediğimiz ne olacağımız, hayatta oynayacağımız rol kendine hakim olmaya bağlıdır. İnsanlardan beklediklerimiz ve insanlara vereceğimiz değer sabırdan geçiyor.”

“Israr etmenin bir anlamı yok. Yetenek dışarıdan, tepeden inen bir şey değildir. Gelişim de dışardan içeriye doğru değil içerden dışarıya doğru olur.”

“Bugün çalışmanın mükafatı olarak yaşlanınca huzurlu olacağınızı detayına kadar düşünün. Birçok maddi olanaklardan yoksun olsak bile insanların hürmet göstereceğini, sözünüzün dinleneceğini düşündüğünüzde çalışmanın sağlayacağı mutluluğun tadını çıkaracağınızı hissedeceksiniz.”

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Kitap Haberleri