Tüm dünyada etkili olan koronavirüs salgını konusunda gözler aşı çalışmalarında. En çok merak edilen konulardan biri de aşı bulunduğunda ilk olarak bu aşıya kimin sahip olacağı.
Hali hazırda devam eden 10'un üzerinde aşı çalışması var. Bunların arasında İngiltere ve Çin tarafından yürütülmekte olan çalışmalar ön plana çıkıyor.
Bu hafta ABD Senatosu’nda konuşan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci, aşı çalışmalarına ihtiyatlı yaklaştığını söyledi. Fauci, aşının bu yılın sonunda ya da 2021 yılının başında hazır hale gelmesi konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini kaydetti.
Hali hazırda birçok ülke milyonlarca doz aşı siparişi vermiş durumda.
Örneğin ABD ve İngiltere, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve AstraZeneca firması tarafından üretilen aşı için ciddi yatırımlar yaptı. Eğer bu aşı işe yararsa İngiliz siyasetçiler, aşının önce İngiltere tarafından kullanılacağını dile getiriyor. ABD de sonbahardan itibaren yüklü miktarda aşıya sahip olmayı bekliyor. Ancak ABD, farklı aşı çalışmalarına da yatırım yapmayı sürdürüyor.
Aşı Birliği benzeri örgütler de daha şimdiden yoksul ülkeler için aşı satın almaya çalışıyor. AstraZeneca firması, Hindistan’ın Serum Enstitüsü'yle aşının üretimi konusunda bir ruhsat anlaşması dahi imzalamış durumda. Anlaşma 1 milyar dozluk üretimi kapsıyor.
Aşı üretildikten sonra ülkelerin aşıyı vatandaşlarına nasıl uygulayacakları konusu da farklılıklar gösteriyor. Son olarak ABD'li yetkililer, sıralı bir sistem geliştirmek üzere çalıştıklarını açıkladı. Buna göre salgın konusunda risk grupları belirlenip vatandaşların sırayla aşılanmaya başlanması hedefleniyor.