Koronavirüs sonrası dünya ekonomik yükselişe mi geçecek?

Ekonomistler Birinci Dünya Savaşı ve İspanyol gribi sonrasında 1920’li yıllarda yaşanan ekonomik altın çağın Kovid-19 salgını sonrasında da gerçekleşeceğini düşünüyor.

Berenberg ekonomistleri Holger Schmieding ve Kallum Pickering, yayımladıkları bir araştırma raporunda, Birinci Dünya Savaşı ve İspanyol gribi sonrasında 1920’li yıllarda yaşanan ekonomik hareketlilik patlamasının Kovid-19 salgını sonrasında da gerçekleşeceğini fakat etkilerinin o kadar yıkıcı olmayacağını söylüyor.

1920’li yıllardaki ekonomik patlamanın büyük depresyon gibi bir felaket ile son bulduğunu belirten ekonomistler, Kovid-19 sonrası yaşanacak patlamanın felaket ile bitmesinden korkmak için bir sebep olmadığını belirtti.

“Aşırılıklar ve düzeltmeler hayatın bir parçası. Bunlar yeniden yaşanacaktır” diyen Berenberg ekonomistleri, en iyi ekonomik büyümenin bile eninde sonunda bir resesyona evrilebileceğini ifade etti.

"Büyük hatalar yapılmazsa ülkelerin büyük bölümü faydalanacak"

Schmieding ve Pickering, ekonomi politikalarında çok büyük hatalar yapılmadıkça batı dünyasının büyük bir bölümünün bu sefer yaşanacak ‘Altın 20’ler’den faydalanabileceğini vurguladı.

Kötü ekonomik politikalar izlenmediği sürece üretkenliğin de artacağının altını çizen ekonomistler, gelişmiş ekonomilerin baş etmesi gereken 5 önemli ekonomik zorluk olduğuna değindi:

-Kamu borcundaki devasa artış

-Gelecek şoklara karşı mukavemet geliştirmek

-Eğitim

-Emeklilik ve sosyal yardım reformu

-İklim değişikliği

Ekonomistler bugün daha avantajlı bir konumda olduğumuzu ve ekonomik krizlerle etkin bir şekilde nasıl baş edilmesi gerektiğini bildiğimizi vurgulayarak, politikacıların alınan dersleri takip etmesi halinde hiperenflasyon ya da büyük bir durgunluğun ciddi bir risk olmadığını dile getirdi.

Sonuç olarak, ekonomik yıkımlardan ziyade küçük düzeltmeler yapılarak geçirilecek 2020’lerin gerçekten ‘altın’ olacağını belirten ekonomistler, bu ödülün sadece ekonomi politikalarını doğru uygulayan ülkeler tarafından paylaşılacağını söyledi.

Kaynak: Bloomberg HT

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

İlgili Haberler

Karantina güncellemesi: Temaslı aşılılar da 14 gün karantinada kalacak

Haberler Haberleri