Bu analizde bizi şaşırtabilecek birçok veri ve istatistik var. Yapılan araştırmalar, zenginlerin dar bir elitinin ellerinde çoğalan servet birikiminden, Çin'in 21. yüzyılda büyük bir güç olarak yükselişinin nedenlerine kadar küresel ekonominin gizli kalmış yanlarını anlamamıza yardımcı oluyor.
İspanyol 'muy negocios & economía' dergisi bir raporunda, bazı küresel ekonomik verilere daha yakından bakıldığında, küresel ekonomik gerçeklik anlayışımızı yeniden gözden geçirmemizi sağlayan şaşırtıcı şeylerin ortaya çıktığını ifade ediyor.
Küresel ekonomi hakkındaki bu heyecan verici veri ve istatistiklerin bir kısmı şöyle:
1- Ekonomist Thomas Piketty ve Emmanuel Saez'e göre, 1980 ile 2005 arasındaki küresel servet artışının %80'i, dünya zenginlerinin yalnızca% 1'ini kapsıyordu.
2- 2030 yılına kadar dünya nüfusunun%60'ının şehirlerde yaşayacağı tahmin ediliyor.
3- Uluslararası Para Fonu'na (IMF) göre, verilen yıllık rüşvetlerin toplamı, küresel gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık% 2'sine eşittir. Yani yaklaşık 1.56 trilyon dolar!
4- Çin'deki iş gücü ortamı 1990 ile 2008 arasında 145 milyon işçi artışı yaşarken, 2008'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki toplam iş gücü sadece 156 milyondu.
5- 1998'de, petrol şirketlerinin yöneticileri bir sonraki on yılda bir varilin ortalama fiyatının 10 dolara ulaşmasını bekliyordu, ancak bir varili ulaştığı fiyat 44,9 dolar oldu. Bu da, geleceği tahmin etmenin doğru bir tercih olmadığı ve uzmanların bile gerçeğe yakın verileri tahmin edemeyebileceği anlamına geliyor.
6- Hisse senedi piyasası tarihinin en iyi zamanlarından biri olarak kabul edilen 1999 yılında, Standard & Poor's 500 Endeksi'ndeki (Wall Street Endeksi) hisse senetlerinin yarısından fazlası kırmızıya dönüşürken Microsoft ve Cisco, tüm endeksin kazançlarının beşte birine denk gelen rekor kârlar elde etti.
7- Dünyada var olan tüm altın rezervi çıkarılabilseydi, gezegendeki tüm karasal alanı altın bir katmanla kaplayabilirdik.
8- 2010 IEA verilerine göre, dünya üzerindeki devletler, İrlanda Cumhuriyeti'nin gayri safi yurt içi hasılasının iki katı miktarını, (409 milyar dolar) fosil yakıtların üretimini desteklemek için harcadı. 2017 yılında bu sektörü desteklemek için ayrılan toplam tutarın 300 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.
9- 2016 yılında, Çin'deki iş gücü oranının düşmesine rağmen, 2019 Dünya Bankası verileri, çalışan Çinli sayısının, Avrupa Birliği ülkelerinin (447 milyon) ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (328 milyon) toplam nüfusunun üzerinde olduğunu yani 781 milyonu aştığını doğruladı.
10- Çin'in dünya ülkelerine ihracatı hakkında çok fazla bilgi bulunurken Pekin'in diğer ülkelerden ithalatı hakkında oldukça az veri bulunuyor. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Çin'e satışlar, içinde bulunduğumuz yüzyılda %530 artmış durumda.
Kaynak: Mepa News