Birleşmiş Milletler raporuna göre, küresel kamu borcu 2022 yılında 92 trilyon dolara yükselerek bir rekora imza attı.
Rapora göre, ülkeler Covid-19 gibi krizlerle mücadele edebilmek için borca yöneldi.
Geçen yıl küresel kamu borcu 92 trilyon dolarla rekor kırdı. Özellikle de borç yükü gelişmekte olan ülkelerin sırtında.
Dünya genelinde iç ve dış kamu borcu son 25 yılda 5 kattan fazla yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerin kamu borcu küresel kamu borcunun toplamının nerdeyse yüzde 30’unu oluşturuyor.
59 gelişmekte olan ülke, gayri safi milli hasılasına kıyasla çok yüksek seviyelerde borç içinde. Gelişmekte olan ülkelerin borçlarının yüzde 62’si bankalar, tahvil sahipleri gibi özel kredi verenlere.
Afrika’da özel kredi sağlayanlara borç 2010’da yüzde 30 iken, 2021’de yüzde 44’e yükselmiş. Latin Amerika’da da devletlerin dış borcunun yüzde 74’ü özel kredi sağlayanlara.
BM raporu, uluslararası mali piyasaların gelişmekte olan ülkelere krediyi yetersiz ve yüksek faizle verdiğine de dikkat çekiyor. Rapor, borçların ödenmesi konusunda ayrıntıya girmeden bir mekanizma kurulması çağrısı yapıyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres raporu, “Görünen piyasalar değil, insanlar acı çekiyor” sözleriyle özetledi. Guterres, “Bazı çok yoksul ülkeler borçlarını ödemekle halklarına hizmet etmek arasında seçim yapmaya zorlanıyor” ifadesini kullandı.
Kaynak: VOA Türkçe