Çocuğu istismar etmek isteyenler, yüzyıllardır onun zayıf, güçsüz ve savunmasız oluşunu kullanmaktadırlar. Bugün Dünyanın her yerinde farklı şekil ve şartlarda, çocukların bedeninden, organlarından, işgücünden haksız ve acımasız bir şekilde yararlanılmaktadır.
Evlendirmek, çalıştırmak, cinsel olarak istismar etmek, savaştırmak ve daha pek çok amaçla satılan ve alınan göçmen çocuklar konusu, bu yüzyılın başında insanın yüzleşmek zorunda olduğu toplumsal bir yaradır.
Çocuk ticaretinin farkı türleri görülmektedir. Bunlar, iş sömürüsü amaçlı çocuk ticareti, ev hizmetçiliği amaçlı çocuk ticareti, cinsel sömürü amaçlı çocuk ticareti, askeri hizmet amaçlı çocuk ticareti (çocuk askerler), evlendirme amaçlı çocuk ticareti, yasadışı evlat edinme amaçlı çocuk ticareti, spor amaçlı çocuk ticareti, dilendirme amaçlı çocuk ticareti ve organ temini amaçlı çocuk ticareti olarak sınıflandırılmaktadır.
Dünyada tespit edilen mağdurların %49’u yetişkin kadınlardan, %18’i yetişkin erkeklerden, %21’i kız çocuklarından, %12’si ise erkek çocuklarından oluşmaktadır.
Türkiye’de gözlemlenen ve tespit edilebilen çocuk ticareti türleri zorla fuhuş yaptırma, zorla çalıştırma, evlendirme amaçlı çocuk ticareti ve çocuk askerlerdir. Bununla birlikte, göçmen çocukların satılmak, istismar edilmek, pazarlanmak, çalışmaya zorlanmak gibi yollarla mağdur edilebilecekleri, ihmal edilen, gözlemlenmeyen, farkında olunmayan pek çok riskli alan bulunmaktadır.
Bu rapor çocuk istismarının türlerini ve çocuk ticaretinin çeşitli şekillerini açıklayarak, çocuk ticaretinin çocuklar üzerindeki etkileri ve çocukları tacirlere karşı savunmasız yapan faktörleri ortaya koymaktadır. Raporda özellikle, dünyadaki örnekleriyle çocukların nasıl satılıp alındığı ve nasıl istismar edildikleri üzerinde durulmaktadır. Son kısımda ise bir Türkiye parantezi açılarak ülkede çocuk ticaretinin nasıl göründüğü ve nasıl görünmediği üzerindeki tartışmalara yer verilmektedir. Rapor, çocuk istismarına yönelik önemli bir konu olan çocuk ticaretine vurgu yaparak, nasıl mücadele edilebileceğine dair öneriler getirerek, farkındalığı artırmayı, geliştirilecek politikalara yol gösterici olmayı ve sonucunda çocukların bilişsel, duygusal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlamaktadır