Kuzey Akım boru hattındaki patlamayı soruşturan İsveçli savcı, patlamada bir devlet aktörünün rolünün "mutlak ana senaryo" olduğunu ancak bunun hangi devlet olduğunu belirlemenin zor olduğunu söyledi.
2022 yılının Eylül ayında su altındaki birçok patlama Rusya ve Almanya'yı Baltık Denizi'nin altından birbirine bağlayan boru hatları Kuzey Akım 1 ve yeni inşa edilen Kuzey Akım 2'yi etkilemişti.
Patlamalar İsveç ve Danimarka'nın ekonomik münhasır bölgelerinde meydana gelmiş, her iki ülke de patlamaların kasti yapıldığı sonucuna varmış ancak kim tarafından yapıldığı sorusunu yanıtlayamamıştı.
İsveç karasularındaki patlama 80 metre derinlikte meydana gelmiş, İsveç savcısı derinliğin soruşturmayı zorlaştırdığını söylemişti.
Reuters haber ajansına telefonda röportaj veren savcı Mats Ljungqvist, "Bunu kimin yaptığını tespit etmenin zor olduğunu düşünüyoruz" dedi.
İsveçli savcı, "Bunu yapanlar muhtemelen geride izler bırakacaklarını biliyorlardı; o nedenle de icabına baktılar; böylece deliller tek bir tarafa işaret etmeyecek, farklı yönleri gösterecekti" ifadelerini kullandı ve "Bu da tek bir aktöre net şekilde işaret etmeyi zorlaştırıyor" diye konuştu. İsveç'in soruşturması devam ediyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığının sorgulanmasına neden olmuş, Kuzey Akım boru hattının zarar görmesi Avrupa Birliği'nin başka enerji kaynakları arayışını hızlandırmıştı.
Her biri iki borudan oluşan Kuzey Akım boru hattı Rus devletinin kontrolundaki Gazprom tarafından inşa edilmişti ve Almanya'ya yılda 110 milyar metreküp doğalgaz pompalıyordu.
Ljungqvist, müfettişlerin ne tür patlayıcı kullanıldığını tespit ettiklerini ve çok sayıda aktörü elediklerini belirtti ancak soruşturmanın devam ettiğini belirterek patlayıcının adını vermeyi reddetti.
Henüz sonuca varılmamışken kimin boru hattını nasıl patlatmış olabileceğine dair çeşitli teoriler mevcut.
Almanya, müfettişlerinin Ocak ayında patlayıcıların sevkiyatında kullanılmış olabileceği düşünülen bir gemiye baskın yaptığını doğruladı. Alman basını geminin küçük bir Ukraynalı grup tarafından kullanılmakta olduğunu yazdı.
Ljungqvist, bir devlet aktörü yerine bağımsız bir grubun saldırıyı düzenleme ihtimalini de hala tamamen elemediklerini ancak bunun çok olası görünmediğini söyledi.
İsveçli savcı, "Belli misyonları olan ve teoride bunu yapmış olabilecek bazı şirketler var. Hiçbir şeyi elemiyoruz ancak elbette bu şartlar altında bir devlet aktörünün bunda doğrudan ya da en azından dolaylı rolü olduğu düşüncesi ana senaryomuz" dedi.
Amerikalı gazeteci Seymour Hersh bu yıl yaptığı haberde saldırının arkasında Norveç ordusundan yardım alan Amerikalı yetkililer olduğunu öne sürmüştü.
ABD, Ukrayna ve Rusya saldırıyla ilgileri olduğunu yalanladı. Moskova, delil göstermeden patlamaların batının sabotajı olduğunu söylüyor.
Ljungqvist, olayın, muhtemelen kasıtlı olarak karışıklık yaratmak amacıyla, hararetle tartışılan yargılamaları etkileme girişimleri için açık bir arena haline geldiğini söyledi.
Savcı, "Belli bir haber konusunda konuşmak istemiyorum ancak bu gündemdeki teorilerin çoğu soruşturmada öğrendiklerimiz temel alındığında kolaylıkla elenebilir" dedi.
Kaynak: Amerika'nın Sesi