Brexit'in Kuzey İrlanda'daki Katolik-Protestan gerginliğini artırdığı belirtiliyor. İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasına karşı olan Kuzey İrlandalı Katolikler, bu çıkışla İrlanda Cumhuriyeti ile ulaşım ve etkileşimin zorlaşmasına oldukça tepkililer. Kuzey İrlandalı Katolikler 2016'daki Brexit referandumunda Kuzey İrlandalı Protestanların Brexit'e evet oyu verdiğini ve gelişmelerden sorumlu olduğunu iddia ediyorlar.
20. yüzyıl başında İrlanda adasında İrlanda Cumhuriyeti bağımsızlık kazanırken İngiltere adanın kuzeyini Protestan çoğunluklu olduğu gerekçesiyle Birleşik Krallık'ta tutmuştu. 1960'lı yıllardan 1998'e kadar süren Kuzey İrlanda'daki Katolik-Protestan çatışmalarında 5 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.
1998'den bu yana çatışmalar dinse de gerginlik sürüyor. Kuzey İrlandalı Katolikler ayrımcılığa uğradıklarını belirtip bölgenin İrlanda Cumhuriyeti'ne katılmasını talep ediyorlar. Kuzey İrlanda'daki Katolik ve Protestanlar mahallelerden, evliliklere, okullara ve hatta iş hayatına kadar birbirlerinden ayrı yaşıyorlar.
Nüfus yarışı
Kuzey İrlanda'da Katolikler ve Protestanlar nüfus yarışına giriştiklerinden doğurganlık oranları Avrupa ve Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde bulunuyor. Birleşik Krallık genelinde gerçekleştirilip açıklanan son nüfus sayımı olan 2011 sayımına göre Kuzey İrlanda'nın %43,5'i Protestan, %40,7'si ise Katoliklerden oluşuyor. Katoliklerde doğurganlık oranlarının daha yüksek olması nedeniyle genç nüfusta ise bariz biçimde Katolikler çoğunlukta.
2011'den bu yana bu rakamların çok daha Katolikler lehine değiştiği ve gelecek nüfus sayımı açıklamasında Kuzey İrlanda'da yüzyıllar sonra yeniden Katoliklerin çoğunlukta çıkacağı tahmin ediliyor. Mart 2021'de Birleşik Krallık geneli nüfus sayımı kapsamında Kuzey İrlanda'da yine "Dininiz ne?" sorusunu da içeren bir nüfus sayımı gerçekleşti. Fakat Birleşik Krallığın bazı bölümlerinde sayımın ilerleyen aylarda ve seneye gerçekleşecek olması nedeniyle sonuçlar 2022'de açıklanacak.
Demografideki bu değişime güvenerek Kuzey İrlandalı Katolikler Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasına yönelik bir referandum talep ediyorlar. Tarihi, demografik ve dini arka plana Brexit'in Kuzey İrlanda'ya olumsuz etkileri de eklendiğinde Kuzey İrlanda'da böyle bir referandum durumunda ilk kez sonucun ayrılma yönünde çıkabileceği tahmin ediliyor. Bu nedenle Londra böyle bir referanduma izin vermeyeceklerini belirtiyor.
Katolik ve Protestanlar arası çatışma
Kuzey İrlanda'da bu sebeplerle artan gerginlik tamamen ayrı yaşayan Katolik ve Protestanların yıllar sonra ufak çatışmalara başlamasına yol açtı. Özellikle iki tarafın da okullarının hedef alındığı belirtiliyor. İki taraf da saldırıları karşı tarafın başlattığını ve kendilerinin misillemede bulunduğunu iddia ediyor. Kuzey İrlandalı Katolikler Birleşik Krallık polisinin yeniden başlayan çatışmalarda bariz biçimde Protestanlardan yana olduğunu iddia ediyorlar.
Kuzey İrlandalı Katolikler İrlanda Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği'nden İngiltere'ye karşı yardım istiyorlar. Avrupa Birliği'nden çıkmak istemediklerini belirtip Kuzey İrlanda'nın siyasi geleceğini belirleme referandumunun İngiltere'ye kabul ettirilmesini talep ediyorlar.
Katoliklerin ilk kez çoğunluğa geçmesi ve ilerleyen dönemde Protestan nüfusla farkı açacaklarına kesin gözüyle bakılması nedeniyle Kuzey İrlanda'nın kısa olmasa bile orta veya uzun vadede Birleşik Krallıktan ayrılacağı tahmin ediliyor. Bu ayrılık üzerine Kuzey İrlanda'dan İngiltere'ye geniş çapta bir Protestan göçünün yaşanacağı da belirtiliyor.
Kaynak: Mepa News