Kuzey Kore askerleri sınırı geçti, Güney Kore uyarı ateşi açtı

Kuzey Kore geçtiğimiz Kasım ayında Güney Kore ile yaptığı askeri anlaşmadan çekildiğinden bu yana sınıra takviye yapıyor.

Güney Kore ordusu 20 ila 30 Kuzey Kore askerinin Salı günü erken saatlerde iki ülke arasındaki sınırı geçtiğini ancak Güney Kore güçlerinin uyarı ateşi açması üzerine geri döndüklerini açıkladı.

Yonhap haber ajansının Genelkurmay Başkanlığı'na dayandırdığı haberine göre olay sabah 8.30 sularında Askerden Arındırılmış Bölge'nin orta kesiminde bir grup Kuzey Kore askerinin askeri sınır çizgisini geçmesiyle meydana geldi.

Genelkurmay, Güney Kore güçlerinin uyarı ateşi açmasının ardından grubun hızla geri döndüğünü ve geçişin kasıtlı olmadığına inandıklarını söyledi. Benzer bir olay bir hafta kadar önce Askerden Arındırılmış Bölge'nin orta kesiminde de yaşanmıştı.

Güney Kore ordusu ayrıca sınır bölgesinde meydana gelen mayın patlamalarında birkaç Kuzey Kore askerinin yaralandığını ya da öldüğünü söyledi ancak olayların ne zaman meydana geldiğini belirtmedi. Askerden Arındırılmış Bölge ve Kore Yarımadası boyunca uzanan kontrol hattı dünyanın en yoğun tahkim edilmiş ve mayın döşenmiş sınırlarından biri.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı gazetecilere verdiği demeçte, "Cephe bölgesinde meydana gelen birkaç mayın patlaması nedeniyle çok sayıda can kaybı meydana geldi." dedi.

Pyongyang'ın ilk askeri casus uydusunu başarıyla fırlatmasına tepki olarak Güney Kore'nin anlaşmanın bazı bölümlerini askıya almasının ardından Kuzey Kore Kasım ayında Seul ile 2018'de yapılan askeri anlaşmadan vazgeçeceğini ve sınıra daha fazla asker ve teçhizat sevk edeceğini açıklamıştı.

O zamandan beri bölgedeki hareketlilik arttı ve Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore'nin sokak lambalarını ve tren raylarını kaldırdığını, tanksavar bariyerleri kurduğunu ve "güvenlik yeteneklerini güçlendirmek adına çıplak arazi" oluşturmak için mayın döşediğini söyledi.

Son olay, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Pyongyang'da ağırlamaya hazırlandığı ve iki ülkenin ilişkilerini derinleştirdiği bir dönemde meydana geldi.

Kuzey Kore'nin iktidardaki İşçi Partisi'nin gazetesi Rodong Sinmun'un Salı günkü sayısında yayınlanan bir mektupta Putin, iki ülkenin son 70 yılda iyi ilişkiler ve ortaklıklar geliştirdiğini söyledi.

Putin, "Batı tarafından denetlenmeyen alternatif ticaret ve karşılıklı yerleşim mekanizmaları geliştireceğiz ve gayrı meşru tek taraflı kısıtlamalara birlikte direneceğiz" diye yazdı.

Putin ve Kim en son geçtiğimiz Eylül ayında Rusya'nın doğusunda bir araya gelmişlerdi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri