Kuzey Kore Güney Kore'ye yüzlerce 'çöp balonu' gönderdi

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı halkı çöp yığınlarından uzak durmaya çağırdı, ancak çöplerde herhangi bir tehlikeli maddeye rastlanılmadığı açıklandı.

Güney Kore ordusu Pazar günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin sınır boyunca 600 çöp dolu balon daha gönderdiğini ve tehlikeli madde kıyafetli personelin sigara izmaritlerinden karton ve plastik parçalarına kadar her şeyi içeren çöp yığınlarını topladığını söyledi.

Güney Kore, nükleer silahlı komşusunun son provokasyonunu "mantıksız" ve "alçakça" olarak nitelendirdi ancak son balistik füze fırlatmalarının aksine, çöp kampanyası Kim Jong Un'un izole rejimine yönelik BM yaptırımlarını ihlal etmiyor.

Seul, Kuzey'in balon bombardımanını durdurmaması halinde, bunun 1950-53 Kore Savaşı düşmanlıklarını sona erdiren ateşkes anlaşmasına aykırı olduğunu söyleyerek güçlü karşı önlemler alacağı uyarısında bulundu.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı halkı çöp yığınlarından uzak durmaya çağırdı, ancak çöplerde herhangi bir tehlikeli maddeye rastlanılmadığı açıklandı.

Salı gününden bu yana Pyongyang tarafından güneye doğru yaklaşık 900 balon gönderildiğini belirten Güney Koreli yetkililer, son balon dalgasının Cumartesi günü geç saatlerde gelmeye başladığını da sözlerine ekledi.

Açıklamaya göre Pazar günü sabah saat 10.00 itibariyle "yaklaşık 600 balon tespit edildi ve saatte yaklaşık 20 ila 50 balon havada hareket ediyor."

Balonlar, başkent Seul ve komşu bölge Gyeonggi de dahil olmak üzere, Güney Kore nüfusunun neredeyse yarısına ev sahipliği yapan kuzey illerine iniyor.

Yetkililer, son parti balonların "sigara izmariti, hurda kağıt, kumaş parçaları ve plastik gibi atıklarla" dolu olduğunu söyledi.

Açıklamada, "Ordumuz balonların fırlatma noktalarından gözetleme ve keşif yapıyor, havadan keşif yoluyla onları takip ediyor ve kamu güvenliğine öncelik vererek düşen enkazı topluyor" ifadeleri yer aldı.

"Halkı düşen atık balonlarla temastan kaçınmaya ve bunları en yakın askeri birliğe veya polis karakoluna bildirmeye çağırıyoruz"

Balon savaşları

Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Ulusal Güvenlik Konseyi'nin Pazar günü toplanarak Kuzey Kore sınırı boyunca hoparlörle propaganda kampanyalarını yeniden başlatarak balonlara yanıt verme planını görüşmesi bekleniyor.

Güney Kore geçmişte Kuzey'e Kim karşıtı propaganda yayınları yapmış ve bu da Pyongyang'ı kızdırmıştı.

Güney'deki aktivistler de kendi balonlarını, broşürler ve bazen de para, pirinç ya da K-drama yüklü USB belleklerle doldurarak sınırdan uçurdular.

Bu hafta başında Pyongyang, "samimi hediyelerini" Kuzey Kore'ye gönderilen propaganda yüklü balonlara “misilleme" olarak tanımladı.

Sejong Enstitüsü Kore yarımadası stratejisi direktörü Cheong Seong- Chang, "Seul, Pyongyang'ın anti-Kim balonları kadar hoşlanmadığı, sınır boyunca hoparlörler aracılığıyla Kuzey karşıtı yayını sürdürmeyi seçerse, Batı Denizi gibi sınır bölgelerinde sınırlı silahlı çatışmaya yol açabilir" dedi.

2018 yılında, Koreler arası ilişkilerin iyileştiği bir dönemde, her iki lider de bildiri dağıtımı da dahil olmak üzere "her alanda birbirlerine karşı tüm düşmanca eylemleri tamamen durdurma" konusunda anlaşmıştı.

Güney Kore parlamentosu 2020 yılında Kuzey'e bildiri göndermeyi suç sayan bir yasa çıkardı, ancak aktivistleri caydırmayan bu yasa geçen yıl ifade özgürlüğünün ihlali gerekçesiyle iptal edildi.

Kim Jong Un'un kız kardeşi Kim Yo Jong -Pyongyang'ın önemli sözcülerinden biri- bu hafta balonlardan şikayet eden Güney Kore ile alay ederek Kuzey Korelilerin sadece ifade özgürlüklerini kullandıklarını söyledi.

İki Kore'nin propaganda saldırıları zaman zaman daha büyük karşılıklı atışmalara dönüştü.

Haziran 2020'de Pyongyang, Güney ile tüm resmi askeri ve siyasi iletişim bağlantılarını tek taraflı olarak kesti ve sınırın kendi tarafındaki bir Koreler arası irtibat bürosunu havaya uçurdu.

Çöp kampanyası, analistlerin Kim'in Ukrayna'da kullanmak üzere Rusya'ya göndermeden önce silahları test ettiği uyarısının ardından geldi ve Güney Kore savunma bakanı bu hafta sonu Pyongyang'ın Rus uydu teknik bilgisi karşılığında Moskova'ya yaklaşık 10.000 konteyner silah gönderdiğini ileri sürdü.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri