Devlet medyası Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un partisine nükleer program da dahil olmak üzere savaş hazırlıklarını "hızlandırma" çağrısında bulunduğunu söyledi.
Bu açıklamalar, Kuzey Kore lideri Kim'in nükleer silahlarla "provoke edilmesi" halinde Pyongyang'ın nükleer saldırı düzenlemekten çekinmeyeceği uyarısında bulunmasından sadece bir hafta sonra geldi.
Kim bu açıklamaları Kuzey'de devam etmekte olan ve 2024 yılı için temel politika kararlarını açıklaması beklenen yılsonu parti toplantısında yaptı.
Pyongyang’a bağlı Kore Merkez Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre Kim, partiden nükleer silahlar ve sivil savunma da dahil olmak üzere tüm sektörlerde "savaş hazırlıklarını daha da hızlandırmalarını" istedi.
Kim ayrıca Kore yarımadasındaki "askeri durumun" Washington ile yaşanan "benzeri görülmemiş” anlaşmazlıklar nedeniyle “olağanüstü" hale geldiğini vurguladı.
Seul, Tokyo ve Washington, Pyongyang'ın bu yıl rekor kıran bir dizi silah denemesi karşısında savunma işbirliğini artırdı ve kısa süre önce Kuzey Kore füze fırlatmalarıyla ilgili gerçek zamanlı verileri paylaşmak için bir sistemi devreye soktu.
Bu ayın başlarında ABD'nin nükleer enerjiyle çalışan bir denizaltısı Güney Kore'nin liman kenti Busan'a ulaştı ve Washington uzun menzilli bombardıman uçaklarını Seul ve Tokyo ile birlikte tatbikatlarda uçurdu.
Kuzey daha önce B-52 bombardıman uçakları gibi ABD stratejik varlıklarının Kore yarımadasındaki ortak tatbikatlara katılmasını "ABD'nin kasıtlı nükleer savaşı kışkırtıcı hamleleri" olarak nitelendirmişti.
Pyongyang bu yıl başarılı bir şekilde bir keşif uydusu fırlattı, nükleer güç statüsünü anayasasına ekledi ve cephaneliğindeki en gelişmiş kıtalararası balistik füzeyi (ICBM) test etti.
Kim bu hafta başında 2023'ü Pyongyang'ın "göz açıcı zaferler" gördüğü "büyük dönüş ve büyük değişim yılı" olarak tanımladı.
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Atom Ajansı, Kuzey Kore'nin Yongbyon nükleer tesisindeki ikinci bir reaktörün çalışır durumda görüldüğünü belirterek bunu "son derece üzüntü verici" olarak nitelendirdi.
AFP'ye konuşan ve Dünya Kuzey Kore Araştırmaları Enstitüsü'nü idare eden araştırmacı Ahn Chan-il, Kuzey Kore'nin yeni yılda "Koreler arası sınıra yakın bölgelere taktik nükleer silahlar yerleştirebileceğini" ve nükleer programını daha da ilerletebileceğini söyledi.
Pyongyang'ın bu tür hamleleri Güney Kore ve ABD üzerinde "büyük bir baskı" oluşturmak için yapacağını ve geleneksel müttefikleri Rusya ve Çin ile yakın bağlarını koruyacağını da sözlerine ekledi.
Nükleer çatışma
Geçen yılki yılsonu parti toplantısında Kim, "ülkenin nükleer cephaneliğinin katlanarak arttırılması" çağrısında bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri ve Güney Kore bu ayın başlarında Washington'da Nükleer Danışma Grubu'nun ikinci toplantısını gerçekleştirerek Kuzey ile çatışma durumunda nükleer caydırıcılık seçeneklerini görüştüler.
Pyongyang'dan ABD ya da Güney Kore'ye yönelik gerçekleştirilecek herhangi bir nükleer saldırının Kim rejiminin sonunu getireceği uyarısında bulundular.
Kuzey Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü daha sonra müttefiklerin yıllık ortak askeri tatbikatlarını gelecek yıl bir nükleer operasyon tatbikatını da kapsayacak şekilde genişletme planlarını eleştirerek bunu "nükleer çatışmaya dair açık bir deklarasyon" olarak nitelendirdi.
Pyongyang, rejimin hayatta kalması için gerekli gördüğü nükleer programından asla vazgeçmeyeceğini defalarca söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 2006 yılında gerçekleştirdiği ilk nükleer denemeden bu yana Kuzey Kore'yi nükleer ve balistik füze programlarını durdurmaya çağıran pek çok karar aldı.
Kaynak: Mepa News