Aynı haberde, Kuzey Kore liderinin, Guam'a olası bir saldırı kararını ABD'nin hamlelerine göre alacağını ifade ettiği de belirtildi.
BBC Türkçe'nin aktardığı haberde Kuzey Kore'nin "aptal Yankilerin ne yapacağını gözlemleyeceği" bildirildi.
Pyongyang geçen hafta, ABD toprağı olan Guam'a 4 füze atmak için plan yapıldığını duyurmuştu.
Devletin resmi haber ajansı KCNA'nın geçtiği haberde, Kim Jong-un'un planı uzun uzun incelediği ve komuta kademesi ile de değerlendirdiği aktarıldı.
Haberde Kuzey Kore lideri Kim'e ait olduğu söylenen şu ifadeler de yer aldı:
"Yanı başımıza çok sayıda nükleer ekipmanı ilk getirmiş olan Amerika Birleşik Devletleri, öncelikle doğru kararı almalı ve eğer Kore Yarımadası'ndaki tansiyonu düşürmek ve tehlikeli bir savaşı önlemek istiyorsa bunu hareketleri ile de göstermelidir."
Kim'in orduya, füze fırlatmaya hazır olunması emri verdiği de bildirildi.
Guam'ın önemi ne?
Kuzey Kore'nin füze fırlatmakla tehdit ettiği ABD'nin Pasifik Okyanusu'ndaki adası Guam'da 4 bin ABD askeri bulunuyor.
Kuzey Kore'nin yaklaşık 3 bin 500 kilometre güneydoğusundaki 160 bin nüfuslu Guam Adası, ABD’nin Pasifik'teki kilit noktalarından biri olarak görülüyor. Ada, 544 kilometrekare büyüklüğünde.
Guam Adası'nda toplam 4 bin askeri bulunan ABD, bu sayıyı 10 yılda iki katına çıkarmayı hedefliyor. ABD’nin, Kore yarımadası ve Çin Denizi'nin kontrolü için stratejik öneme sahip bu adada Andersen Hava ve Deniz üsleri bulunuyor. Adanın yaklaşık yüzde 30’unu ABD ordusu kullanıyor.
ABD, adaya ayrıca THAAD Füze Savunma Sistemi yerleştirdi. Bu sistem olası bir Kuzey Kore saldırısına karşı kısa ve orta menzilli füzeleri radar sistemi sayesinde tespit ederek füzeleri düşüş aşamasında yok edebilme gücüne sahip. THAAD sisteminin 200 kilometre menzili ve 150 kilometre yükseğe füze fırlatma kapasitesi bulunuyor.
'Güney Kore'nin temel önceliği barış'
ABD Savunma Bakanı James Mattis, Pazartesi günü, Kuzey Kore'nin herhangi bir saldırısının hızla savaşa dönüşebileceği uyarısını yapmıştı.
Mattis, ABD ordusunun ülkesini, "her zaman, her şekilde ve her yerde" koruyabileceğini söyledi.
Güney Kore hükümeti ise, krizin yükselmesi sonrası ABD'ye diplomatik çözüm çağrısı yapıyor.
Devlet Başkanı Moon Jae-in, Güney Kore'nin temel önceliği ve ulusal çıkarının barış olduğunu açıkladı.
Moon, Kuzey'e, provokatif ve düşmanca açıklamaları durdurma çağrısı da yaptı.
Güney Kore Savunma Bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin nükleer silah geliştirmesinin en az bir ya da 2 yıl daha sürebileceğini söylemişti.
CIA Başkanı Mike Pompeo da ellerinde Kuzey Kore ile nükleer savaşın eşiğinde olunmadığını açıkladı.