Kuzey Kore'nin füzeleri dünyanın gündeminde: Yeni füze ABD'yi vurabilir mi?

Kuzey Kore'nin yeni füzesi ABD'ye ulaşabilir mi? Uzmanlara göre Kuzey Kore'nin denemeleri Batı açısından kaygı verici.

Kuzey Kore Pazar günü denemesini yaptığı füzenin Hwasong-12 adlı yeni bir balistik füze tipi olduğunu açıkladı. Kuzey Kore'nin yeni füzesi ve silah kapasitesi konusunda neler biliyoruz? Savunma uzmanı Melissa Hanham açıkladı.

Her şeyden önce Pazar günü yapılan deneme "başarılı" oldu ve Kuzey Kore'nin şu ana kadar gördüğümüz en uzun menzilli füzesiydi.

Denemeye ilişkin fotoğraflar bunun geçen ay Kuzey Kore'nin kurucusu Kim Il-sung'un doğumgününü kutlamak üzere yapılan askeri geçit töreninde sergilenen füzenin aynısı olduğuna işaret ediyor.

Devlet medyası KCNA ve Rodong Sinmun tarafından yayımlanan fotoğraflar, denemede ülkenin şu andaki lideri Kim Jong-un'un da hazır bulunduğunu gösteriyor.

Denemeyi izleyen saatlerde yayımlanan rakamlar bazı gözlemcileri verilerin doğruluğunu sorgulatacak ölçüde şaşırttı.


Hwasong-12 olduğu düşünülen füze

ABD - Kuzey Kore ilişkilerinde gerilimin yüksek olduğu bir dönemde yapılan bu denemeden sonra yaptığı dikkatli açıklamada "kıtalalarası balistik füze ölçütlerine uymayan" ifadesini kullandı. Burada "Kıtalararası balistik füze ölçütleri" diye ifade edilen şey aslında kuşkusuz, füzenin Kuzey Amerika'ya erişebilecek menzili olup olmadığı.

Bir adım daha

Gizemli füzenin artık güçlü bir orta menzilli füze olduğu anlaşılmış bulunuyor. Kuzey Kore bu füzenin "büyük ve ağır bir nükleer başlık taşıma kapasitesi" olduğunu da iddia ediyor.

Bu muğlak ifadeden birçok anlam çıkarmak mümkün. Örneğin Kuzey Kore'nin henüz küçük ve hafif bir nükleer başlık yapma kapasitesi olmadığı sonucuna da varılabilir, yakında yeni bir nükleer başlık üretildiği açıklaması yapılabileceği de düşünülebilir.

Kuzey Kore devlet medyası füzenin Kusong yakınlarındaki bir rampadan Kore Yarımadası'nın doğusuna, denize doğru fırlatıldığını, 2.111,1 km irtifaya ve 787 km menzile ulaştığını duyurdu.

Bu sayılar aşağı yukarı denemeyi izleyen ABD ve Japonya yetkilileri tarafından yapılan açıklamalar ve tahminlerle uyumlu.

Açısı ve yüksek irtifası Kuzey Kore'nin füzenin menzilini herhangi bir komşu ülkenin toprakları üzerinden geçmeden denemesini sağlamış oldu.

Füzenin yüksek irtifaya çıkabilmesi Kuzey Kore'nin aynı zamanda füzenin inişe geçerken, atmosfere aşırı ısı, basınç ve titreşim ile geri girişini de denemesine imkan veriyor.

Devlet medyasında yayımlanan açıklamalarda bu iki nokta da bilhassa belirtildi.

Bu "yükseltilmiş" irtifa kapasitesi, standart füze yörüngesiyle 4.500 km menzil anlamına geliyor ki, Büyük Okyanus'ta Guam adasındaki ABD üsleri bu menzilin içinde kalıyor.

Bu gerçekten Kuzey Kore'nin şimdiye kadar denediği (fırlattığı uzay araçları hariç) en uzun menzilli füze oldu.

"Kaygı verici"

Yayınlanan fotoğraflar Hwasong-12'nin tek aşamalı, sıvı yakıtlı bir roketle fırlatıldığını gösteriyor ki bu bu tür uzun menzil için yakıt, oksitleyici ve taşıyıcı kasa açısından fazla ağır olduğuna işaret ediyor.

Burada bir ihtimal roketin gövdesinin, Kuzey Amerika kıtasına rahatlıkla ulaşabilecek, daha büyük, çok aşamalı bir kıtalararası balistik füzenin parçası olarak planlanmış olması. Durum buysa, Kuzey Kore ABD'nın kırmızı çizgilerini geçmeden bu çok aşamalı füzede aşama aşama ilerleme kaydederek bu amaca ulaşmayı hedefliyor olabilir.

Güney Kore'de yeni devlet başkanı Moon Jae-in'in göreve başlamasından bir kaç gün sonra yapılan deneme bir çok gözlemciyi derinden kaygılandırdı. Kim Jong-un döneminde Kuzey Kore'de füze denemeleri Kim'in babası ve dedesinin iş başında olduğu dönemlere göre büyük artış gösterdi. Hafta sonundakiyle birlikte sadece 2017 yılında 10uncu deneme yapılmış oldu ve son denemeler Kuzey Kore'nin şimdiye kadar denediklerinden çok daha uzun menzilli.

Güney Kore'nin yeni seçilen devlet başkanı Kuzey Kore ile diyalog arayacağını vaadetmişti ama şimdi daha yönetime gelir gelmez çizgisini sertleştirmesi gerekti.

Dolayısıyla Kuzey Kore hızla geliştirdiği anlaşılan füze teknolojisi ve Çin de dahil komşularıyla kötüye giden ilişkileriyle diplomatları yine kara kara düşündürmeye başladı.

 

Melissa Hanham ABD'de California Monterey'deki Middlebury Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde savunma konularında araştırmalar yapıyor.


Kaynak: BBC Türkçe

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Analiz Haberleri