Ukrayna ve Güney Kore'deki yetkililer Kuzey Kore'yi Ukrayna'daki savaşta Rusya'ya yardım etmek üzere sayıları binlerle ifade edilen askeri bölgeye göndermekle suçladı.
Hem Moskova hem de Pyongyang iddiaları yalanlarken, ABD'li yetkililer de iddiaları araştırmaya devam ettiklerini söyledi.
İddialar neler?
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Perşembe günü Kuzey Kore'yi Rusya'nın yanında subay konuşlandırmakla ve Moskova'nın savaş çabalarına yardım etmek üzere 10 bin asker göndermeye hazırlanmakla suçladı.
Cuma günü Güney Kore Ulusal İstihbarat Servisi (NIS), Kuzey Kore'nin Rusya'nın Uzak Doğu bölgesindeki askeri üslerde eğitim için 1500 özel kuvvet askerini muhtemelen savaşta görevlendirilmek üzere gönderdiğini söyledi.
Güney Kore ayrıca, Kuzey Kore yapımı KN-23 balistik füzelerinin hedeflerine ateşlenmesinde kılavuzluk etmek üzere Ukrayna'daki cephe bölgelerini ziyaret eden onlarca Kuzey Koreli subaydan oluşan bir heyeti tanımlamak için yapay zeka yüz tanıma teknolojisini kullandığını ifade etti.
Heyette, Seul merkezli NK PRO analistleri tarafından Ri Song Jin olarak tanımlanan ve geçen yıl lider Kim Jong Un'a füze üreten fabrikalarda eşlik ederken çekilen fotoğraflarda görülen, Kuzey Kore'nin füze geliştirmesinde kilit rol oynayan bir isim de yer aldı.
NIS, Rusya'nın Pasifik Filosuna ait gemilerin Kuzey Kore özel kuvvetler birliklerini 8-13 Ekim tarihleri arasında Vladivostok'a taşırken tespit edildiğini ve bu çabanın yakında devam etmesinin beklendiğini belirtti.
Birliklere savaşa gönderilmeden önce Rus askeri üniformaları, silahları ve sahte kimlik belgeleri verildiği belirtildi.
Kuzey Kore Rusya'ya neden yardım ediyor?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran ayında Pyongyang'a yaptığı bir ziyaret sırasında Kim Jong Un ile imzaladığı bir anlaşmanın, her iki tarafın da diğerinin dış saldırıyı püskürtmesine yardımcı olması için karşılıklı yardım maddesini içerdiğini söyledi.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, bunun Rusya'nın Kore yarımadasındaki bir çatışmada Pyongyang'ı destekleyebileceği ya da Kuzey Kore'nin Batı ile bir çatışmada Rusya'nın yanında yer alabileceği anlamına gelip gelmediği sorusuna, anlaşmanın "güvenlik de dahil olmak üzere tüm alanlarda gerçekten stratejik derin işbirliği anlamına geldiği" yanıtını verdi.
Analistler, Kuzey Kore'nin bir savaş alanında faaliyet gösterip tecrübe elde edeceğini vurguluyor.
Nükleer silah programı nedeniyle ağır yaptırımlara maruz kalan Pyongyang, yabancı istihbarat kuruluşlarına ve analistler tarafından incelenen ticari uydu görüntülerine göre Rusya'dan önemli miktarda petrol ve diğer ürünleri ithal ediyor.
Güney Kore'nin NIS'ine bağlı bir düşünce kuruluşu tarafından hazırlanan bir rapor, nakit sıkıntısı çeken Kuzey Kore'nin geçen yıl Rusya'ya silah satışından yaklaşık 540 milyon dolar kazandığını ifade etmişti.
Tepkiler ne yönde?
Pazartesi günü Güney Kore, Kuzey Kore'nin yaptığı konuşlandırmayı protesto ettiklerini Rusya'nın büyükelçisine ilettiklerini açıkladı.
Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Kuzey Kore askerlerinin Ukrayna'da bulunduğuna dair haberleri "yalan haber" olarak nitelendirdi.
Cumartesi günü ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Ukrayna'ya konuşlanmadıkları sürece Kuzey Kore'nin Rusya için asker gönderdiğine dair haberleri doğrulayamayacağını söyledi. Ancak Austin, böyle bir hareketin doğru olması halinde endişe verici olacağını da sözlerine ekledi.
NATO şefi Mark Rutte de geçen hafta yaptığı açıklamada bu aşamada Pyongyang'ın sahadaki varlığına dair bir kanıt olmadığını ifade etti.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer Cuma günü yaptığı açıklamada, haberlerin doğru olması halinde bunun "Rusya'nın çaresizlik düzeyini göstereceğini" söyledi.
Kuzey Kore birliklerinin etkisi ne olur?
Güney Kore, Ukrayna, ABD ve bağımsız araştırmacılar, Rusya'nın Kuzey Kore yapımı onlarca balistik füze ateşlediğini ve çok sayıda top mermisi ve tanksavar roketi aldığını söylüyor.
Askeri analistler, Rusya'nın Kuzey Kore birliklerini sahaya nasıl dahil edeceği konusunda soru işaretleri olduğunu ve silahlar gibi birliklerin de sahadaki durumu değiştirmeyeceğini ancak çatışmanın uzamasına yardımcı olabileceğini söylüyor.
Kaynak: Mepa News, Reuters