Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısında konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Herhangi bir ülkenin topraklarında yasa dışı olarak varlık gösteren tüm birliklerin çekilmesi, doğru yönde atılan bir adım. Ancak bu inisiyatifin detayları üzerinde ne kadar mutabık kalındığı ve bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda birçok soru işareti var" dedi.
ABD'nin Afganistan ve Irak'a birçok kez girip çıktığını anımsatan Lavrov, "Dolayısıyla ben, bu inisiyatifin nasıl uygulanacağını bekleyip görmeyi tercih ediyorum. Durumun açıklığa kavuşmasını bekleyelim" diye konuştu.
"Yüzyılın anlaşmasını henüz kimse görmedi"
Lavrov'a ABD'nin İsrail ile Filistin arasındaki barış müzakerelerinin yeniden başlaması için hazırladığı 'Yüzyılın Anlaşması' da soruldu. Anlaşmayı henüz hiç kimsenin görmediğini söyleyen Lavrov "Rusya ve Filistin'in uluslararası arabuluculuğun kolektif formatlar dahilinde gerçekleştirilmesinden yana olduğunun ve ABD'nin tek başına sonuç elde edemeyeceğini düşündüklerini" söyledi.
Rusya, ABD, BM ve AB'nin yer aldığı Ortadoğu Dörtlüsü'nü ideal bir oluşum olarak niteleyen Lavrov, bu oluşum kapsamında Arap Birliği ile de yakın işbirliği yapmaları gerektiğini ifade etti.
Yüzyılın anlaşması nedir?
Basındaki iddialara göre, 'Yüzyılın Anlaşması', işgal altındaki Doğu Kudüs'ün İsrail'e bırakılması, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin büyük bölümünün varlığını korumaya devam etmesi gibi şartları içeriyor.
Planda 5,9 milyondan fazla Filistinli mültecinin topraklarına dönmesine izin verilip verilmeyeceği konusuna ise yer verilmediği belirtiliyor. Bu nedenle de plan kabul edilse bile Filistinli mültecilerin topraklarına dönüşüne izin verilmeyeceği yorumları yapılıyor.