Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşen Almanya Başbakanı Angele Merkel, Berlin'de Libya için barış konferansı düzenleneceğini açıkladı.
Merkel, Putin ile Moskova'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Rusya ve Türkiye'nin ortak çabalarının başarılı olmasını temenni ediyoruz. Berlin'deki barış görüşmeleri için yakında davetiyeleri yollayacağız" dedi.
Almanya Başbakanı barış görüşmelerine Birleşmiş Milletler'in öncülük edebileceğini belirtti.
Putin ise Libya'da General Halife Hafter ile Birleşmiş Milletler'in tanıdığı Ulusal Mutabakan Hükümeti (UMH) arasında ateşkesin tesis edilmesi gerektiğini söylerken, "Almanya'nın girişimiyle Berlin'de düzenlenecek uluslararası konferansın zamanlamasının uygun olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Rus lider, konferansa 'Libya'da çözüme katkıda bulunacak tüm ülkelerin katılmasının sağlanması gerektiğini' de ekledi.
"Paralı Rus savaşçılar Rusya'yı temsil etmiyor"
Gazeteciler Putin'e Libya'da 'paralı Rus savaşçıların varlığı'na ilişkin iddiaları da sordu. Putin buna, "Eğer bu kişiler Rus vatandaşıysa Rusya devletinin çıkarlarını temsil etmiyorlar demektir. Rusya hükümetinden para almıyorlar" yanıtını verdi.
Libya'da son durum
Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrildiği 2011'de başlayan iç savaş hala sürüyor.
Birleşmiş Milletler'in (BM) siyasi çözüm çabaları da bugüne kadar başarıya ulaşmış değil.
İki farklı hükümet tarafından yönetilen ve coğrafi olarak da üçe bölünmüş durumda olan Libya'da yabancı ülkelerin de bu çatışmaya giderek daha çok müdahil olması ve farklı grupları desteklemesi çatışmaların sürmesinde önemli rol oynuyor.
Libya'nın Trablus ve Sirte gibi batısındaki şehirleri BM tarafından desteklenen ve uluslararası alanda tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; doğu kesimlerini ise Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar kontrol ediyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.