Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Ferhan Hak, Şark’ul Avsat’a yaptığı özel açıklamada, BM yetkilileri ve Alman hükümeti arasında önümüzdeki ayın başlarında Libya konulu ikinci bir uluslararası konferans düzenlemek için hazırlıkların devam ettiğini söyledi.
Şarku’l Avsat’a konuşan bir Alman kaynak ise video konferans aracılığıyla düzenlenecek Libya konulu ikinci uluslararası konferans için 5 Ekim tarihinin belirlendiğini ve hazırlık aşamasında olduklarını bildirdi.
DPA’da yer alan bir haberde de, söz konusu konferansa BM Genel Sekreteri’nin yanı sıra bazı ülkelerin dışişleri bakanı ve Libya’daki çatışma taraflarının temsilcilerinin yer alacağı bilgisi yer aldı.
5 Ekim’de yapılacak toplantıya Almanya, BM, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır ve Cezayir’’in yanı sıra Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Birliği’nden temsilcilerin katılması bekleniyor.
Berlin’de geçtiğimiz Ocak ayında düzenlenen ve Libya ihtilafına karışan tüm ülkelerin katıldığı ilk konferansta, Libya’da savaşan taraflara silah ve unsur sağlamayı bırakma sözü verilmişti.
Diğer yandan, BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es-Serrac’ın ülkedeki siyasi süreci canlandırma amacıyla yetkilerini yeni bir yürütme otoritesine devretmeye yönelik cesur kararına övgüde bulundu.
Williams konuya ilişkin, “Bay Serrac’ın açıklaması, uzun süredir devam eden Libya krizinde belirleyici bir noktada ve durumun artık olduğu gibi sürdürülemeyeceğinin netleştiği bir zamanda geldi. Artık sorumluluk, Libya halkına karşı yükümlülüklerini tam olarak üstlenmek, tarihi kararlar almak ve anavatanları için karşılıklı tavizleri kabul etme konusunda Libyalı taraflara aittir” dedi.
BM Libya Özel Temsilcisi ayrıca, “Serrac ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in 21 Ağustos 2020’de yaptığı açıklamalar ve tarafların Montrö, İsviçre, Fas ve Mısır’da yaptığı son toplantılara dayanarak, herkes için kapsamlı Libya-Libya siyasi diyaloğunu yeniden başlatma fırsatı var” yorumunda bulundu.
Williams, bu dönemde uluslararası toplumun da sorumluluklarını yerine getirmesinin, Libya egemenliğine saygı göstermesinin, Libya’nın içişlerine müdahaleyi durdurmasının ve BM tarafından dayatılan silah ambargosu kararına tam anlamıyla bağlı kalmasının çok önemli olduğunun da altını çizdi.