Libya Merkez Bankası bir yetkilinin kaçırılmasının ardından faaliyetlerini durdurdu

2020'deki ateşkese ve kurumların yeniden inşası çabalarına rağmen ülkeyi birleştirme yönündeki siyasi kriz halen devam ediyor.

Libya'nın Trablus merkezli Merkez Bankası Pazar günü yaptığı açıklamada tüm operasyonlarını durduracağını ve günün erken saatlerinde kaçırılan üst düzey bir banka yetkilisi serbest bırakılana kadar çalışmaya devam etmeyeceğini söyledi.

Merkez Bankası, yıllardır Trablus ve Bingazi'deki iki rakip hükümet arasında bölünmüş bir ülke için hayati bir ekonomik gelir olan Libya petrol gelirlerinin uluslararası alanda tanınan tek emanetçisi konumunda.

Banka, bilgi teknolojileri departmanı başkanı Musab Muslam'ın Pazar günü kaçırılmasının arkasında bilinmeyen bir grubun olduğunu söyledi.

Banka tarafından yapılan açıklamada, “Banka, bazı taraflarca hukukun dışında uygulanan mafya benzeri yöntemleri reddetmektedir” denildi.

Banka, diğer banka yetkililerinin de tehdit edildiğini ve bu nedenle “bu uygulamalar durdurulana ve ilgili makamlar müdahale edene kadar” faaliyetlerini askıya alacağını ekledi.

ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland geçen hafta yaptığı açıklamada bankanın üst düzey yönetimini zorla değiştirme girişimlerinin Kuzey Afrika ülkesinin uluslararası finans piyasalarına erişimini kaybetmesine yol açabileceğini söyledi.

ABD Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamaya göre Norland, bankanın Trablus'taki merkezi etrafında toplanan silahlı gruplarla ilgili endişeleri görüşmek üzere banka müdürü Sadık Kebir ile bir araya geldi.

Norland, “Libya'nın zenginliğinin paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar, birleşik, uzlaşmaya dayalı bir bütçeye yönelik şeffaf, kapsayıcı müzakereler yoluyla çözülmelidir” dedi.

Libya, 2011 yılında NATO destekli bir ayaklanmayla diktatör Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden bu yana pek huzur yüzü görmedi ve 2014 yılında savaşan doğu ve batı grupları arasında bölündü.

9 Ağustos'ta Trablus'un doğu banliyölerinden Tacura'da iki silahlı grup arasında çıkan çatışmalarda en az dokuz kişi öldü, 16 kişi de yaralandı.

Libya'nın Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti, 2021 yılında BM destekli bir süreçle kurulan geçici Başbakan Abdulhamid Dibeybe tarafından yönetiliyor.

Ulusal parlamentonun bulunduğu Doğu Libya, savaş ağası Halife Hafter'in etkin kontrolü altında.

2020'deki ateşkese ve kurumların yeniden inşası çabalarına rağmen ülkeyi birleştirme yönündeki siyasi kriz halen devam ediyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri