Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin doğduğu ve öldüğü yer olan tozlu Akdeniz kenti Sirte, Türkiye, Rusya ve Mısır arasında askeri gerilim oluşturmayacak bir nokta olarak görülebilir.
Ancak bu şehir, Afrika'daki en büyük petrol rezervlerinin de giriş kapısı.
Trablus ve Bingazi arasındaki sahil yolunun ortasında yer alan şehirde cephe hatları bir süredir sakin. Ancak uluslararası boyutta tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler şehri almak için hazırlıklara devam ediyor.
(Libya'da son durum - Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayınız.)
Mısır'ın 'müdahale' söylemi
Bloomberg'den Tarek El Tablawy and Mohammed Abdusamee'nin hazırladığı habere göre, Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ülkenin doğusunu kontrol eden Halife Hafter'in güçlerini desteklerken, NATO'nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan Türkiye ise UMH'ye destek sağlıyor.
Savaşın çıkmaza girdiği bir süreçte, geçtiğimiz gün Mısır'ın Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi, Sirte'nin kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti ve Türkiye ile UMH'ye karşı müdahalede bulunma sinyali verdi.
Ancak Sirte'de çizilen bu kırmızı çizgi Hafter güçleri için bir ikilem niteliğinde. Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatan Hafter güçleri 14 aylık savaşta bir kazanım elde edemeyerek başarısız olmuş ve bunun ardından bir siyasi çözüm için girişimde bulunmuştu.
Libya batısı ve Sirte ekseninde tarafların hakimiyet alanları:
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayınız.)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri Cumartesi günü Moskova'da buluştu ve "Askeri çözümün bir seçenek olmadığını" belirtti.
Ancak Rusya, sahada geri çekilen Hafter'e destek olma amacıyla ülkeye savaş uçakları gönderdi.
Petrol Hilali
Yaklaşık 85 bin insanın yaşadığı şehri almak için verilecek savaş, ülkedeki petrol endüstrisi açısından da büyük bir öneme sahip. Sirte şehri, Libya'nın orta kesiminde ve doğusunda bulunan Petrol Hilali bölgesi için bir girişi kapısı niteliğinde. Geçmişte günde bir milyon varil petrol üretilen bölgede günümüzde bu üretim 90 bin varile kadar düşmüş durumda.
Uluslararası Kriz Grubu'nun Kuzey Afrika proje direktörü Riccardo Fabiani konuya dair şunları söyledi: "Mısır'ın bundan başka çok seçeneği kalmadı. Soru ise şu. Bu müdahale nasıl bir müdahale olacak, Mısır'ı bu girişiminde kim destekleyecek ve Mısır Ankara'nın askeri gücüyle baş edebilecek mi?"
Petrol Hilali bölgesi için anahtar konumdaki Sirte, Libya krizini küresel ölçekli bir sorun haline getirmiş durumda. Bu paralelde ABD, Fransa, Rusya gibi devletlerin de Libya'ya yönelik hamlelerini artırması bekleniyor.
Libya'nın doğal kaynakları:
(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayınız.)
Libya'da savaş
Libya'da savaş Sirte kapılarında düğümlenmiş durumda.
Mayıs ayıyla beraber Hafter'e karşı hızlı bir ilerleyiş kaydeden UMH, Trablus'un batı sahilini, Vatiye Hava Üssü'nü, Trablus'un güney kırsalını ve Tarhuna'yı Hafter güçlerinin geri püskürtülmesi suretiyle kontrol altına aldı. Ardından Sirte yönüne doğru ilerleyişe geçti.
Bölgede UMH'nin saldırıları sürerken, Hafter güçleri ve UMH arasında yer yer çatışmalar yaşanıyor. 6 Haziran'dan bu yana süren çatışmalarda her iki taraf da sahada büyük bir kazanım elde edebilmiş değil. Buna ek olarak bölgenin geleceği için Türkiye ve Rusya gibi aktörlerin dahil olduğu diplomatik görüşmeler de hız kazanıyor.
Kaynak: Mepa News