Liradaki değer kaybı ilaç sektörünü etkiledi mi?

Türk Lirası'ndaki değer kabı, ilaç ithalatını ve eczaneleri etkilemeye başlamış durumda.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre Türk Lirası'ndaki değer kaybı ilaç sektörünü etkilemeye başlamış durumda. Yapılacak yeni ilaç ithalatında fiyat artışları bekleniyor. 

Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut, yaptığı açıklamada, "Depolarda şu an ilaç var ancak 15 Eylül'den itibaren depolar boşalacak ve döviz artışı etkisini gösterecek" ifadelerini kullanırken, İstanbul Eczacı Odası, çoğu kanser ve kronik rahatsızlıklarda kullanılan 1000'e yakın yakın ithal ilacın piyasada bulunamadığını söylüyor.

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamalarda "ilaç sektörünün etkilenmeyeceğini" vurguluyor.

Ancak ilaç bulmanın zorlaştığını eczaneler de dile getiriyor. Bursa'dan bir eczane çalışanı, "İthal ilaçlarla ilgili sıkıntılar olmadığı doğru değil. İlaç eksikler listesini depoya okuyoruz, depolar 'yok' yanıtını veriyor" diyor.

Peki sektördeki kaygıların nedeni ne? Sağlıkçılar ve hükümet yetkilileri ne diyor?

"Firmalar ilacı piyasadan çekmiyor ama limitli bir şekilde dağıtıyor"

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de eczacılık ürünlerinin ithalatı 2017'de 4,44 milyar dolardı. Bu, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 2'si.

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Eczacı Erdoğan Çolak, yaptığı yazılı açıklamada " Elimizdeki verilere baktığımızda ilaç yokluğu yaşandığını söylememiz tam olarak doğru değil. Ancak sahadan aldığımız veriler, 503 kalem ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiğini gösteriyor. İlaç firmaları, ilacı piyasadan çekmiyor ama limitli bir şekilde dağıtıyor" ifadelerini kullandı.

Tabip Odaları tam da bu nedenle, arz-talep dengesini karşılamadığı gerekçesiyle Ankara'ya sabit kuru güncellemesi çağrısında bulundu.

Bu arada Sigorta Güvenlik Kurumu (SGK) geçtiğimiz ay "yerli ilaç üretimini teşvik etmek amacıyla" bazı kanser ilaçlarının da aralarında olduğu 143 ilacın geri ödemesini durdurma kararı aldı.

İlaçların eşdeğerlerinin eczacıların kullandığı otomasyon sistemi Medula'da halihazırda verilmiyor olması nedeniyle hastaların mağdur edileceği de gündeme geldi.

SGK ise endişelere karşın "ilaçların piyasada birden fazla eşdeğerinin bulunduğu ve geri ödemesinde herhangi bir sorun olmadığını", Medula'nın da hızla güncelleneğini duyurdu.

Ancak Ankara Tabip Odası Başkanı Vedat Bulut'a göre bu hamle, 'krizin başlangıcıydı':

"Depolar zamanında dövize bağlayarak aldıkları ilacı stoklayıp, yavaş yavaş piyasada eritiyorlar. Ancak bu ilaçlar bittiğinde yeni ilaçları pahalı alacakları için devletin ödeyeceği para karşılığı devlete veremezler. Türkiye'de hastaların yüzde 95'i SGK şemsiyesi altında. Diyelim 3 liralık ilaç 6 lira olduğunda, devlet 3 lira ödeyeceğim diyorsa depolar bunu zarara getirmek istemeyecek, ilaçlara erişim de engellenecektir."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Gazze'de ilaç krizi
Uruguay'da eczaneler esrar satacak

Haberler Haberleri