Lübnan'da 11 ay sonra açılan patlama soruşturmasının detayları neler?

4 Ağustos 2020'de Beyrut'ta gerçekleşen büyük patlama hakkında Lübnan kamuoyunun artan talepleri üzerine soruşturma açıldı. Bu soruşturma yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

4 Ağustos 2020'de Beyrut limanında gerçekleşen büyük patlamadan 11 ay sonra ilk kez Lübnanlı bir hakim Tarık Bitar bu olayla ilgili soruşturma başlattı.

Soruşturmanın Ocak 2020'den bu yana Lübnan Başbakanı olan Hasan Diab ile askeri ve sivil istihbarat şeflerinin de bulunduğu birçok üst düzey ismi kapsadığı belirtiliyor.

2013'te el konulmuştu

2013 yılında Gürcistan-Batum'dan Mozambik'e doğru hareket eden Moldova bandıralı, Rus işadamı İgor Greşukin’e ait olan 'MV Rhosus' adlı gemi teknik aksaklıklar nedeniyle Beyrut Limanı'na uğradı. Limanda denetim sırasında gemide amonyum nitrat taşındığı fark edildi. Daha sonra gemiye el konuldu. 

2014 yılında Rusya Denizciler Sendikası, geminin Beyrut limanında durduğunu ve gemi sahibinin mürettebatı kaderine terk ettiğini duyurdu.

"Amonyumun tahliyesi talep edildi ancak karşılık bulmadı"

Lübnan Gümrük Genel Müdürü patlayıcı maddelerin limandan çıkartılmasını talep ettiklerini ancak karşılık bulamadıklarını ve yargıya başvurduklarını ifade etti.

4 Ağustos 2020'de limanda çıkan yangın, amonyum nitratların bir kısmının yerel saatle 18.00'de patlamasına neden oldu.

18.08'de ise tüm amonyum nitrat çok daha şiddetli bir şekilde patladı. Patlama sonucunda Beyrut'ta 207 kişi hayatını kaybederken 7500'ten fazla kişi yaralandı.

Yüz binlerce kişinin evi hasar gördü, şehirde 10-15 milyar dolarlık bir hasar oluştu. Patlama esnasında ekonomik krizde bulunan Lübnan'da ekonomik durum böylece daha da kötüleşti.

Lübnanlılar, büyük miktarda patlamaya hazır maddenin yıllarca limanda bekletilmesinin bir suç ve patlamanın nedeni olduğu gerekçesiyle olaydan bu yana soruşturma açılmasını talep ediyorlardı.

11 ayın ardından soruşturma açıldı fakat bu kez de ülkede soruşturmanın patlamanın gerçek sorumlularını kapsamadığı eleştirileri yükselmeye başladı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri