Lübnan'da ateşkes çabalarına yönelik son durum ne?

İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırıları bir bölgesel savaş ihtimalini artırırken siyasiler ateşkesin halen mümkün olduğu görüşünde.

Lübnan'ın geçici Başbakanı Necip Mikati Perşembe günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının durdurulması için ateşkes sağlanması ve baskıların artırılmasını amaçlayan BM Güvenlik Konseyi oturumu öncesinde diplomatik çabaların yoğunlaştığını duyurdu.

Mikati yaptığı açıklamada, belirli bir süre için ateşkes ilan edilmesini sağlamak ve krize siyasi çözüm arayışlarının yeniden başlamasına alan açmak amacıyla oturumun toplanması çağrısında bulunan ABD ve Fransa arasında temasların devam ettiğini söyledi.

Hükümetin, İsrail'in tüm hükümlerine uyması koşuluyla BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararını uygulamaya hazır olduğunu ifade ettiğini söyledi. Lübnan'ın önceliğinin, aralarında siviller ve yardım görevlilerinin de bulunduğu çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırganlığı durdurmak olduğunu belirten Lübnan'ın geçici başbakanı Mikati, bu ihlallerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu da sözlerine ekledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 11 Ağustos 2006 tarihinde kabul ettiği 1701 sayılı karar, Lübnan ve İsrail arasındaki çatışmaların tamamen durdurulmasını ve iki tarafı ayıran Mavi Hat ile Lübnan'ın güneyindeki Litani Nehri arasında Lübnan ordusu ve UNIFIL güçleri dışında silah ve savaşçılardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasını öngörüyor.

Başbakan, Batılı ülkeleri İsrail'den aynı taahhüdü almadan bu kararı Lübnan'a uygulamaya çalışmakla da eleştirdi.

Şiddetin devam etmesinin bir çözüm getirmeyeceğini de sözlerine ekleyen Mikati, gerilimin artmasının çatışmaların tüm bölgeye yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Hükümetinin İsrail bombardımanından etkilenen yerinden edilmiş insanlara yardım sağlamak için acil durum planını uygulamaya devam ettiğini belirten Başbakan, Lübnan 'ın mevcut insani krizle başa çıkma kabiliyetini arttırmak için uluslararası desteğin önemini vurguladı.

Geçici Başbakan durumun daha da kötüleşmesinin çatışmaların tüm bölgeye yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulunarak krizi kontrol altına almak ve istikrarı sağlamak için hızlı hareket edilmesi çağrısında bulundu.

İsrail 23 Eylül'den bu yana Lübnan'ın çeşitli bölgelerine şiddetli saldırılar düzenleyerek yüzlerce kişinin ölümüne ve binlerce kişinin yaralanmasına neden oldu.

Yerinden edilmeler devam ederken Mikati, krizin boyutunun yerinden edilenlerin ihtiyaçlarının karşılanması için yoğun çaba gerektirdiğini ve hükümetin yardım sağlamak için acil bir plan üzerinde çalıştığını belirterek, Lübnan'ın yaşadığı yerinden edilme krizinin etkilerini hafifletmek için uluslararası kuruluşların ve ülkelerin desteğinin önemini ifade etti.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri