Lübnan'da özellikle Güneydoğu Asya ülkelerinden gelen göçmen işçiler, ekonomik krizden en çok etkilenen kesimler arasında yer alıyor.
Yıllar önce, ülkelerindeki ailelerini geçindirmek üzere Lübnan'a gelen işçiler, bugün kendilerine yetecek kadar para dahi kazanamıyor. Hali hazırda ülkede 250 bine yakın göçmen işçi bulunuyor.
Al Jazeera'nın aktardığı habere göre, bu işçilerden biri de Bangladeşli Sabrina. Yaklaşık 10 sene önce Lübnan'a giden Sabrina, bölgeye giden binlerce Bangladeşliden yalnızca biri.
Gelişmekte olan ülkeler arasında gösterilen Bangladeş'te, artan nüfusa rağmen iş olanakları oldukça az. Bu durum Bangladeş halkını ülke dışındaki iş olanaklarını aramaya yönlendiriyor.
Krizin öncesinde saatliği 5 dolardan günde 4 saat çalışıp 30 bin Lübnan lirası (20 dolar) kazanan Sabrina, bugün ise oldukça zor durumda. Sabrina bugün aynı süre için 60 bin Lübnan lirası kazanmasına rağmen, bu miktar sadece 5-6 dolara tekabül ediyor. Bu kazanç, Sabrina'nın ailesine göndermesi bir yana, kendisinin ihtiyaçlarını karşılamaya bile zorlukla yetiyor.
Lübnan'da ekonomik kriz
Lübnan'da son yıllarda yaşanan ekonomik kriz, siyasi istikrarsızlığın da etkisiyle günden güne derinleşiyor.
Yıllardır devam eden kriz, 2019 yılının ardından şiddetini artırmıştı. Büyük sorunlarla boğuşan ekonomi, geçtiğimiz yaz Beyrut'ta yaşanan patlamayla daha da sarsılmıştı.
Halk, bozulan ekonomik durumdan ve siyasilerin gidişata yeterli şekilde müdahale edemiyor oluşundan şikayetçi. Protesto gösterileri de yer yer devam ediyor.
Siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Lübnan'da krizin kısa süre içerisinde çözülmesi ise beklenmiyor.
Kaynak: Mepa News