Lübnan'da yeni hükümet trafiği

Lübnan'da yeni hükümetin kurulması için görüşme trafiği yoğunlaştı.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin geçtiğimiz Çarşamba günü Beyrut’a dönüşünden bu yana yeni hükümetin kurulması için görüşme trafiği yoğunlaştı.

Bu bağlamda bazı kesimler, önümüzdeki birkaç günü "belirleyici" olarak yorumlarken, başta Hristiyan ve Dürziler olmak üzere bazı partiler de taleplerine olan bağlılıklarını yinelemeyi sürdürdü.

Hariri ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil arasında Paris’te gerçekleşen toplantının ardından kaynaklar, durumu "iyi" olarak yorumladı. Aynı şekilde Hizbullah’ın Güvenlik ve İrtibat Birimi yetkilisi el Hac Vefik Safa da bir toplantı düzenledi.

Ayrıca 21 Haziran’da Enformasyon Bakanı Melhem Riyaşi, Saad Hariri, Milletvekili Ekrem Şehib ve Lübnan Kuvvetleri Partisi Genel Başkanı Samir Caca arasında bir görüşme gerçekleşti.

Hariri, dün hükümetin kurulmasına ilişkin harici bir sözleşme bulunmadığını, anlaşmanın dahili ve çözüm odaklı olduğunu ifade etti. Tüm siyasi partilerle istişare yapıldığını söyleyen Hariri, "Bütün insanları toplayacağız, bu benim görevim. Tüm sözleşmeler çözüm odaklı. Yavaş yürümüyorum, turboyu açtım ve tüm politikacılara danıştım" dedi.

Özgür Yurtsever Hareketi’nden Milletvekili Alain Avn yaptığı açıklamada, "Hariri’nin bu atmosferdeki ifadeleri, günlerdir hükümetin kurulmasıyla ilgili" dedi. İstişareleri yakından takip eden bakanlık kaynakları da tüm tarafların, talepleri üzerinde konuşmaya yöneldiğini belirtti. Bu bağlamda Şarku’l Evsat’a yapılan açıklamaya göre, "Yüksek tavanlar alçaldı ve ciddi bir aşamaya başlandı. Görüşmeler pozisyonların dağıtılması çerçevesinde devam ediyor. Özgür Yurtsever Hareketi ve Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın yürüttüğü başbakanlık yardımcılığı pozisyonundan vazgeçilmesi karşılığında Hristiyanlara (Lübnan Kuvvetleri Partisi) 2 ana pozisyon da dahil olmak üzere 4 bakanlığın verilmesi ön görülüyor" dedi.

Öte yandan iki parti başbakanlık yardımcılığı pozisyonundan geri adım atmazken, Özgür Yurtsever Hareketi ve Cumhurbaşkanlığının 10 bakanlığa sahip olduğu belirtildi. Lübnan Kuvvetleri liderliğinden kaynakların Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre, "Savunma Bakanlığı veya Dışişleri Bakanlığı karşılığında başbakan yardımcılığına izin verilebilir. Ya da istedikleri bir hükümet kurulabilir" dedi. Şarku’l Evsat’a konuşan Alain Avn, "Geleneklere göre, başbakan yardımcılığı cumhurbaşkanlığının payıdır" ifadelerini kullandı. Avn ayrıca, "Şu an Lübnan Kuvvetleri’nin istediklerini talep etme haklarına saygı göstererek ve taleplerini veto etmeden, bu pozisyona eskiye oranda daha bağlıyız" dedi.

Bu farklılıklara veya sert pozisyonlara rağmen eski Milletvekili Okab Sakr, önümüzdeki 10 günün önemli olacağını ifade etti. Hariri’nin çabalarının sonuç vereceğini söyleyen Sakr, Şarku’l Avsat’a, "Başbakan, herhangi bir tarafı diğer bir tarafa üstün kılmayı, her bir tarafın kendi paylarını elde etme haklarına saygı duyarak reddetti" dedi.

Diğer taraftan Samir Caca, Hariri’nin görevini mümkün olan en kısa sürede tamamlamak için hükümet kurma görevini üstlendiğinden bu yana siyasi istişareler gerçekleştirdiğini belirtti. Merkez Haber Ajansı’na konuşan Caca, "Temaslar bir gün bile durmadı. Temas veya toplantıların medyaya sunulmaması, hareketliliğin askıya alındığı veya dondurulduğu anlamına gelmez" şeklinde konuştu. Başbakan Hariri, çoğu siyasi güç gibi, ülkenin hassas ekonomik durumunun ve gelecekteki hükümetin ulusal sorumluluklarının üstlenilmesi için süreci hızlandırma ihtiyacının farkında. Ülkeyi krizden çıkartıp gerekli çözümlere ve Lübnanlıların beklediği seviyeye ulaştırmak için mümkün olan tüm tedbirleri alacak” şeklinde konuştu.

Aynı şekilde Müstakbel Hareketi’nden Milletvekili Samir el-Cisr de hükümet kurma sürecinin önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini belirtti. Bir radyoya röportaj veren el-Cisr, "Hükümetin kurulmasını engelleyen 3 iç sorunun olduğu kanaatindeyim. Ama inşallah önümüzdeki günlerde bir sonuç elde edilecek" dedi.

Samir el-Cisr, "Hükümeti kurma sürecindeki gecikme, bazılarının dayatmaya çalıştığı bazı taleplerin ve koşulların sonucudur" dedi.

Başka bir milletvekili de yaptığı açıklamada "Tüm taraflar istediklerini talep etmekte özgür. Bir koalisyon hükümeti istenildiği belirtilirse, buna tüm küçük ve büyük oluşumların dahil edilmesi şarttır. Koalisyon hükümeti genellikle büyük blokları bir araya getiriyor. Her ayrıntıya girmeye gerek yok" şeklinde konuştu. Milletvekil ayrıca, "Ulusal birlik hükümeti kavramı, koalisyon hükümeti kavramıdır. 3 ila 4 milletvekilinden oluşsalar bile tüm blokları kapsamak imkansız" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Lübnan yüzlerce Suriyeli mülteciyi sınır dışı etti

Haberler Haberleri