Lübnan'da yaşanan ekonomik kriz ve sonrasında gelen sokak protestolarının ardından cumhurbaşkanı ve bakanların maaşlarının yüzde 50 oranında azaltılması teklif edildi.
Ülkede büyük şiddet olaylarına neden olan protestolar 6. gününe girerken Başbakan Saad Hariri'nin hafta sonu kurmaylarıyla görüşerek ülkede emekli olmuş ya da görevde olan cumhurbaşkanı, bakanlar ve diğer üst düzey devlet yetkililerinin maaşlarını yüzde 50 oranında azaltmayı ve bazı kamu kurumlarına verilen özel hakların iptalini planladığı belirtildi.
Başbakan Hariri cuma günü ülkedeki büyük ana partilerin neredeyse tümünü içeren koalisyon ortaklarıyla görüşmüş ve yeni reform planının 3 gün içerisinde kabul edilerek hızlı bir şekilde yürürlüğe girmesini istemişti. Hariri bu reformların kabul edilememesi halinde istifa edebileceği imasında da bulunmuştu.
Gelişmeler sonrası kabine üyeleri pazartesi günü Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un önderliğinde toplanarak bir durum değerlendirmesi yaptı.
Öte yandan Lübnan'da ekonomik krizin etkilerini azaltmak içinse merkez bankası ve özel bankaların 2020 yılı bütçesinin açık vermemesi hedefi doğrultusunda hükümete 3.3 milyar dolar aktaracağı açıklandı. Hükümetin ayrıca kamu bütçesine büyük yük getiren devlet şirketlerine bağlı iki cep telefonu şebekesiyle elektrik dağıtım firmasının özelleştirilmesi için çalıştığı bildirildi.
Protestolar 5. gününde
Başkent Beyrut ve Lübnan'ın büyük şehirlerinde 5 gündür devam eden gösterilerdeyse yine benzer manzaralar yaşandı. Ekonomik krize çare bulunmasını isteyen halk pankartlar ve sloganlarla sokaklara dökülürken, güvenlik yetkilileri Beyrut'ta parlamento binasına giden yolların tümünü kapattı.
Birçok binanın üzerinde yazılan 'devrim' sloganları dikkat çekerken, röportaj veren birçok gösterici istediklerini elde edene kadar protestolarını sürdüreceğini açıkladı.
Bölgedeki en yüksek telefon ücretleri Lübnan'da
Lübnan'da derinleşen ekonomik kriz sonrası hükümetin WhatsApp benzeri uygulamalarla internet üzerinden telefon hizmeti sağlayan uygulamalara günlük 0.20 dolar vergi getireceğini açıklaması ülkede son yıllarda görülen en büyük sokak eylemlerine neden olmuştu. Lübnan'da, bölgenin en yüksek telefon ücretlerine sahip.
Göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalardan sonra hükümet internet aramalarını vergilendirme planlarını durdururken, halk söz konusu vergilerin bardağı taşıran son damla olduğunu asıl sebebin Lübnan'daki genel ekonomik kriz ve ülkeyi uzun yıllardır yöneten siyasi elit kesimin uygulamaları olduğunu ifade ediyor.
Lübnan hükümeti yaklaşık 3,5 milyon Voip kullanıcısından, yıllık 250 milyon dolara yakın gelir vergisi elde etmeyi planlıyordu.
IMF ve Dünya Bankası devreye girebilir
35 yaş altı işsizlik oranının yüzde 37 olduğu ve kamu borcunun da milli gelirin yüzde 150’sine dayandığı Lübnan’da siyasetçiler devlet kaynaklarını kendi çıkarına kullanmakla suçlanıyor. Lübnan, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF’nin mali destek karşılığında kemer sıkma tedbirlerini uygulama baskısı ile karşı karşıya. 2020 bütçesi Lübnan’a yolsuzlukla mücadele koşuluyla vaat edilen milyarlarca dolarlık desteğin önünü açabilir.