Lübnan'daki patlamalarla ilgili detaylar neler?

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre patlatılan telsizler nedeniyle en az 14 kişi öldü, 450 kişi yaralandı.

İsrail'in Lübnan Hizbullah hareketine yönelik son saldırısında Çarşamba günü Lübnan genelinde örgüt tarafından kullanılan telsizlerin patlatılması sonucu en az 14 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'na göre, güneydeki Tire ve Sayda'dan Lübnan'ın doğusundaki Sohmor'a kadar patlayan cihazlar evlerin ve araçların da yanmasına neden oldu ve söz konusu saldırılarda en az 450 kişiyi yaraladı.

Beyrut'un güney banliyölerinde, İsrail tarafından bir gün önce düzenlenen ve örgüt tarafından kullanılan binlerce çağrı cihazının patlatıldığı saldırıda ölenler için düzenlenen cenaze töreninde yüzlerce yas tutan kişinin toplandığı alanda da patlama yaşandı meydana geldi.

Salı günkü patlamalarda 12 kişi ölmüş ve yaklaşık 3.000 kişi yaralanmıştı. Patlayan çağrı cihazları sonucu ölenler arasında iki çocuk ve dört sağlık çalışanı da bulunuyor.

Çarşamba akşamı yaşanan patlamanın sesi sıkı güvenlik önlemleri alınmış cenaze alanında yankılanırken, kalabalık panik içinde etrafa dağıldı ve Beyrut'un Dahiye olarak bilinen güney banliyölerinden çıkan yollar, yaşanan korku ve panik nedeniyle tıkandı.

Ambulanslar ve itfaiye araçları iki gün içinde ikinci kez şehir içinde mekik dokudu. Dahiye, Hizbullah'ın birçok destekçisi ve mensubuna ev sahipliği yapan geniş bir bölge.

İsrail, çağrı cihazı ve telsiz patlatmaları hakkında doğrudan bir yorum yapmasa da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "sınır ötesi çatışmalar nedeniyle yerlerinden edilen binlerce İsraillinin evlerine döneceğine dair söz verdiğini" söyledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise şunları söyledi: "Savaşta yeni bir aşamaya geçiyoruz."

İsrail'in 1982-2000 yılları arasında güney Lübnan'ı işgal etmesine karşı direnişten doğan bir hareket olan İsrail ve Hizbullah neredeyse bir yıldır savaşıyor. Ancak bu her ne kadar İsrail dozajı artırmış olsa da kontrollü bir çatışma şeklinde ilerliyor.

Çatışmalarda çoğu Hizbullah mensubu olmak üzere yüzlerce Lübnanlı ve onlarca İsrailli öldü.

İsrail düzenli olarak Lübnan'ı işgal etmekle tehdit etse de Hizbullah gerilimi tırmandırmak istemediğini ve İsrailliler Gazze'de Hamas ile ateşkesi kabul ettiğinde saldırılarına son vereceğini söylüyor.

Rusya ve Mısır Salı günkü saldırının bölgeyi daha büyük bir savaşa sürükleme girişimi olduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres sivil nesnelerin silah olarak kullanılmaması gerektiğini söyledi.

"Kabus gibi"

Salı günü patlayan çağrı cihazları ve ertesi gün patlayan telsizlerin yaklaşık beş ay önce Hizbullah tarafından ithal edildiği bildirildi.

Gold Apollo çağrı cihazlarının izi Tayvanlı bir elektronik üreticisine kadar sürüldü ve bu üretici Budapeşte merkezli bir firmaya çağrı cihazı üretimi için lisans verdiğini söyledi.

Medyada yer alan bazı haberlerde İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın çağrı cihazlarına patlayıcı yerleştirdiği ifade edildi.

Hizbullah'a yakın bir kaynak tarafından yapılan açıklamada çağrı cihazı saldırısının örgütün "güvenlik yapılanması" için bir "şok" olduğunu ve derhal bir soruşturma başlatıldığını söyledi.

"Çağrı cihazlarını sipariş eden kişi örgütle bağlantısı olan bir iş adamı. Ve cihazlar için kendisine çok iyi bir fiyat verildiğini söyledi."

"Hizbullah'ın ihmali söz konusuydu çünkü çağrı cihazlarını temin eden kişiye güvendikleri için bunları gerektiği gibi yakından incelememiş ya da test etmemişlerdi."

Parlamento üyesi ve göz doktoru İlyas Cırade, Salı günü yaşanan patlamalarda ağır vakaların nakledildiği bir hastanede ameliyat yaparken gördüğü yaralanmaların yaygın olarak göz, yüz ve ellerde yoğunlaştığını ifade etti.

Cırade, "Cihaz patladığında birçok kişi aldıkları mesajı okumak için çağrı cihazını yüzlerine tutuyordu" dedi.

"Bir ya da iki gözlerinde hasar meydana geldi ve bazı vakalarda hasar tedavi edilemez boyutta. Diğerlerinin de yüzünde ciddi şekil bozuklukları oluştu."

Hizbullah'a yakın bir kaynağa göre, patlayan çağrı cihazları savaşçılar tarafından değil, partinin sağlık görevlileri, yöneticiler, medya çalışanları ve diğerleri de dahil olmak üzere farklı kurumlarda çalışan geniş sivil ağı tarafından kullanılıyordu.

Kaynak, çağrı cihazlarının genellikle direktifler, çağrılar, acil durumlar ya da alarm durumunu belirtmek için kullanıldığını söyledi.

Koordineli çağrı cihazı patlamalarının gerçekleştiği anı anlatan bir Dahiye sakini şunları söyledi: "Sokağın her yerinde patlama sesleri duyabiliyordunuz. İnsanlar kelimenin tam anlamıyla teker teker patlatılıyordu. Gerçeküstüydü, bir kabus gibiydi."

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri