Mali'de Fransa öncülüğündeki askeri müdahalenin başlangıcından bu yana 190'ı aşkın barış gücü askeri öldü.
Cihat yanlısı grupların Mali'de oluşan güç boşluğunu değerlendirerek ülkenin kuzey kesimini kontrol altına almasının ardından Fransa 2013'te Mali'ye girmişti.
Bu tarihin ardından Birleşmiş Milletler'e bağlı barış gücü misyonu da ülkeye konuşlandırıldı.
Çoğunluğu Afrika ülkelerinin askerlerinden oluşan barış gücü misyonu, Mali'de şimdiye kadar 198 kayıp verdi. Bunların yaklaşık 120'si askeri eylemler nedeniyle öldü.
Bu doğrultuda Mali BM barış gücü misyonları için en ölümcül bölge haline gelmiş durumda. Son beş sene içerisinde dünya çapında ölen barış gücü mensuplarının yarısı Mali'de öldürüldü.
BM barış gücünün 1948'den bu yana tüm tarihi içerisinde ise Mali, en ölümcül altıncı misyon durumunda. Mali'de yaklaşık 5 senedir barış gücü bulunmasına rağmen kayıp rakamlarının bu denli fazla olması ülkedeki çatışma ortamının durumuna dair bir ipucu veriyor.
Barış gücü misyonu, özellikle ülkenin kuzey ve orta kesiminde el yapımı patlayıcılar ve askeri üslere yönelik komplike saldırılarla hedef alınıyor.
BM'nin MINUSMA (Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu) kapsamında ülkede yaklaşık 15 bin asker bulunuyor.
Pazar günü ülkenin kuzeyindeki Timbuktu'da düzenlenen saldırı, BM güçlerine yönelik saldırıların son halkası niteliğindeydi.
Timbuktu'da meydana gelen saldırıda Nijeryalı bir barış gücü mensubu ölürken, bazı barış gücü askerleri de yaralandı.
Aynı zamanda Kidal ilinde yer alan Tessalit'te de BM güçleri saldırıya hedef oldu. Çadlı askerleri taşıyan bir aracın el yapımı patlayıcı ile hedef alınması sonucu en az üç asker yaralandı.
Kaynak: Mepa News