Soruşturmaya yakın üç kaynak, otel misafirlerinin hassas ve kişisel bilgilerini çalan bilgisayar korsanlarının, Çin hükümetinin istihbarat servisi için çalıştıklarına işaret eden ipuçları bulunduğunu öne sürdü. Siber saldırıyı araştıran özel müfettişlerin daha önce Çinli bilgisayar korsanlarına atfedilen saldırılarda kullandıkları bazı teknik detaylara ulaştığını bildirdi.
Kaynaklar, Çinli bilgisayar korsanlarının söz konusu eylemi maddi kazanç elde etmek için değil, casusluk girişimlerinde kullanılmak üzere gerçekleştirmiş olabileceğini dile getirdi.
Çin: Kanıt varsa bize ulaştırılabilir
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang, konuyla ilgili doğrudan yorum yapmayı reddederken Pekin’in her türlü siber saldırıya şiddetle karşı olduğunu vurguladı.
Shuang düzenlenen basın toplantısında “İlgili tarafların herhangi bir kanıtı varsa Çin’e sunabilir. Bu, ilgili makamlar tarafından yasaya uygun olarak araştırılacaktır” ifadelerini kullandı.
İddialara ilişkin Marriott'dan açıklama gelmedi
Marriott Sözcüsü Connie Kim ise, iddialar hakkında yorum yapmayı reddederek, "Konuya ilişkin söyleyeceğimiz bir şey yok" dedi.
Dünyanın dört bir yanında lüks otelleri olan Marriott, daha önce yaptığı yazılı bir açıklamada, siber saldırı sonucu sistemlerinde bulunan yüz milyonlarca kişinin doğum tarihi, pasaport numaraları, email adresleri ve telefon numaraları gibi kişisel bilgilerinin çalındığını doğrulamıştı.
Marriott International, Starwood şirketini 2016’da 12,2 milyar dolara satın alarak dünyanın en büyük otel zincirinin sahibi olmuştu.